Cultura 01/07/2014

La gimcana virtual i interactiva de la Fura inaugura el Grec

1.600 persones participen en el ‘setge’ del castell de Montjuïc

L.s.
2 min

Barcelona M.U.R.S. és un espai de llibertat absoluta”, diu l’aplicació del telèfon mòbil que 1.600 persones es descarreguen alhora per seguir l’espectacle de La Fura dels Baus que inaugura el festival Grec. Ha costat ben bé mitja hora tenir tothom al fossar del castell de Montjuïc amb els smartphones esmolats, però finalment arrenca l’espectacle. Login : password. Un cop registrat, el públic es divideix en quatre grups aïllats per pantalles: l’espai de la connectivitat (a jugar al Tetris a cops de braç com si la pantalla fos la Wii amb peces amb fotos del públic), l’espai del wellness (una classe d’aeròbic per aconseguir l’elixir de l’eterna joventut), més enllà hi ha la borsa i en l’altre racó un reducte ecològic (un arbre s’eleva mentre el públic veu al seu mòbil com creix la llavor que han plantat).

El públic va rotant mentre rep ordres del mòbil. La intensitat dels inputs va in crescendo. De cop, rebenta una taquilla. Surt foc. És un atemptat, hi ha fum. “Seguretat!”, criden. Se sembra el dubte, les notícies alerten del perill. Sembla que hi ha ferits. El públic no sap on anar. Hi ha disputes. En una zona es creen dos grups per estirar una corda en bàndols oposats, aparentment a l’atzar. Fins a l’apagada total quan són les 11 de la nit tocades. En la foscor absoluta només brillen les pantalles dels mòbils, que ara són de colors: els verds amb els verds, els blaus amb els blaus. “Col·laboreu!”, se sent. L’embolic és considerable, però hi ha grups que creuen. Creuen el que diu el mòbil.

‘Fureros’ i antisistema

M.U.R.S. és l’enèsima temptativa de fer evolucionar el llenguatge furero nascut fa 30 anys i en constant transformació per adaptar-se als nous temps: les pantalles dominants avui ja no són la de la televisió ni les videoprojeccions, sinó la pantalleta del mòbil. I d’aquí un espectacle -en diuen smartshow - que no només explora aquest mitjà i les possibilitats d’interacció social sinó que també el qüestiona. La connexió individual és el primer pas cap a la desconnexió social en les modernes smart cities.

Ara separen el públic i acordonen els grups. “Els altres no els volem aquí!” A un l’expulsen, a un altre el despullen, hi ha accions performàtiques aïllades. De cop, més explosions, més foscor. Hi ha algunes desercions. Segueix el desconcert. Hi ha càrregues amb destral contra el furgó de seguretat. Què passarà? Atents a les pantalles de mòbil.

‘Wonderland’, l’estrena oficial al Teatre Grec

El director Ramon Simó reserva cada any la inauguració oficial del festival al Teatre Grec a un gènere. Enguany, les personalitats polítiques i teatrals del país assistiran a la dansa de la novaiorquesa Gallim Dance Company amb Wonderland.

stats