LITERATURA
Cultura 12/08/2019

Isabel-Clara Simó revela que pateix una malaltia: "Estic fumuda"

L'autora diu a Sílvia Cóppulo que aquesta malaltia "la guanyarà", però que encara li queden "molts llibres al cap per escriure"

Jordi Garrigós
2 min
La lectura en veu alta, «el truc» d’Isabel-Clara Simó per fomentar la lectura entre els més petits

Barcelona"Estic fumuda, malalta. Però he decidit plantar cara a la malaltia". Amb aquestes paraules Isabel-Clara Simó ha anunciat públicament que està malalta en una entrevista al programa 'El divan' de TV3, amb Sílvia Cóppulo. Tot i no dir el nom de la malaltia, la periodista ha escrit al blog del programa que l’escriptora li ha dit que es tracta d'una malaltia que al final la "guanyarà" però que això serà "d'aquí molt temps". Durant l'entrevista, l'alcoiana s'ha mostrat amb una parla més lenta del que és habitual en ella, però amb l'optimisme alt: "Tinc molts altres llibres al cap per escriure encara", ha dit durant la conversa. En els últims mesos, Simó havia cancel·lat aparicions públiques per una malaltia, tot i que no ha confirmat que sigui la mateixa que ha revelat aquesta nit.

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2017, Creu de Sant Jordi, degana de la Institució de les Lletres Catalanes i una de les autores en llengua catalana més destacades i prolífiques dels últims cinquanta anys, Isabel-Clara Simó no només ha parlat sobre el seu estat de salut, sinó que també ha repassat diversos temes d'actualitat, recordant les paraules de Joan Fuster: "Menys banderes, menys himnes i menys proclames", a més d'afegir que no es fia de "l'emotivitat sense racionalitat" i que cal que les persones tinguin consciència que han de "ser lliures". També ha assegurat que els editorials de la revista 'Canigó', fundada pel seu marit, Xavier Dalfó, mort el 2016, de la qual ella va ser directora durant una dècada, ara mateix "no serien publicables". Sobre el futur del país, Simó veu el futur amb esperança: "Algun dia serem lliures".

Fent memòria d'alguns paisatges de la seva vida, com la pèrdua del seu fill en un accident de trànsit, ha recordat la primera vegada que va fer un conte en català: "Em vaig posar a plorar, perquè era la primera vegada que escrivia en la llengua en la qual penso. Vaig jurar fidelitat a la llengua", ha explicat l'escriptora. Sobre el futur en el món de les lletres, ha anunciat que té cinc llibres en ment: una novel·la policíaca, una de juvenil, un llibre de poemes, un recull de contes i una altra novel·la sense determinar-ne el gènere.

stats