Premis
Cultura 10/02/2022

Joan Todó i Laura Fernández guanyen el premi Finestres

La dotació del guardó que atorga anualment la llibreria és de 25.000 euros en català i en castellà

Ara
1 min
L’escriptora Laura Fernández, a Barcelona

BarcelonaLa verda és porta, de Joan Todó (Godall Edicions / Centre Quim Soler), i La señora Potter no es exactamente Santa Claus, de Laura Fernández (Random House), han estat les obres premiades en català i en castellà de la segona edició del premi Finestres de narrativa, dotat amb 25.000 euros. El premi Finestres reconeix cada any dues obres de l'any anterior (en aquest cas, el 2021) "per l’originalitat, la qualitat i l'audàcia literàries".

Del llibre de Todó (la Sénia, 1977) el jurat en destaca que són dos llibres en un, realitat i ficció, amb "una prosa sòbria, però musculosa i imaginativa", que és "transgènere" perquè transita per tots els gèneres, i que té la capacitat de "convertir un personatge aparentment secundari, Joaquim Soler i Ferret, en un reactiu potent, capaç d'obrir tot de perspectives rellevants sobre les transformacions literàries, polítiques i socials del país entre els anys setanta i el principi dels anys noranta". El jurat Finestres en català estava format per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé.

Del llibre de Laura Fernández (Terrassa, 1981) el jurat en destaca que és "una història divertida i intel·ligent sense caure en el cinisme ni en la banalitat, per aquesta aparent lleugeresa que amaga una novel·la molt profunda". També en ressalten la dimensió metaliterària, la recerca de la bellesa i l'ús del llenguatge: "Una novel·la excepcional, enlluernadora i única", diuen. El jurat Finestres en castellà estava format per Jordi Costa, Mathias Énard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón.

stats