LLETRES
Cultura 13/04/2013

Jordi Coca i Jordi Llavina, premis de la Crítica Catalana 2013

La novel·la 'En caure la tarda' i el recull de poesia 'Vetlla' són les guardonades pel jurat de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

L.s.
2 min

BarcelonaEls escriptors Jordi Coca, amb la novel·la 'En caure la tarda' (Edicions 62), i Jordi Llavina, amb el recull 'Vetlla' (Editorial 3i4), són els guanyadors dels Premis de la Crítica Catalana 2013 en les categories de narrativa i poesia respectivament.

El jurat ha destacat que "la narrativa de Jordi Coca és obsessiva i la seva obra un mosaic de personatges que reflecteixen vides sense transcendència però que configuren una biografia col·lectiva del nostre present i temps històric. En aquest sentit Coca és l'artífex d'una obra singular i especial dins la narrativa catalana contemporània. El seu prestigi és sòlid i la seva obra tan inquietant com respectada". Jordi Coca ja va rebre aquest guardó fa vint anys amb la novel·la 'Louise: un conte sobre la felicitat'.

El jurat també ha destacat que "'Vetlla' es converteix en un llibre discursiu en què ressonen poetes com Gabriel Ferrater o Ungaretti, però també Ramon Llull –'Llibre d'Amic e Amat'– i Paul Éluard. És una mostra de la reivindicació de la literatura a través de la lectura que el protagonista fa dels versos del vell llibre de l'amiga desapareguda. També és una evocació suggestiva i bella del temps passat, una crònica generacional, la dels anys 80 a la qual pertany el poeta".

Els Premis de la Crítica, instituïts l’any 1956 per l’Asociación Española de Críticos Literarios, s’atorguen en les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol. La modalitat en llengua catalana es convoca anualment des de l’any 1978, i des del 2002 és l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) la que coordina els Premis de la Crítica Catalana per distingir-ne les millors obres de narrativa i de poesia publicades en català durant l’any anterior, en aquest cas el 2012. El jurat català ha estat format per Francesco Ardolino, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Vicenç Llorca i Susanna Rafart.

stats