Símbols franquistes

La justícia atura les obres per retirar el monument franquista de Tortosa

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument en demana la suspensió per "irregularitats" en l'execució de les obres

2 min
El monument franquista de Tortosa

BarcelonaEl culebró per la retirada del monument franquista de l'Ebre, a Tortosa, sembla no tenir final. Quan tothom donava per fet que desapareixeria del paisatge tortosí el 18 de juliol, el dia que va començar la Guerra Civil, el jutjat contenciós administratiu de Tarragona ha demanat aturar-ne les obres, segons ha avançat aquest dijous Ràdio Ebre. El motiu són les mesures cautelars sol·licitades pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembe). De fet, la suspensió arriba després que el mateix Corembe presentés un escrit denunciant que les obres havien començat a la platja fluvial de Ferreries. La conselleria de Justícia confia que es resolgui de pressa i es puguin reprendre aviat. "Vull pensar que no hi haurà cap dubte de la jutge per donar llum verda a la retirada", ha dit la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, a la Cadena SER.

L'Ajuntament de Tortosa és qui va donar la llicència d'obres però qui les executa és el departament de Justícia i, per tant, segons l'alcaldessa de la capital del Baix Ebre, Meritxell Roigé, és el Govern qui ha de paralitzar-les: "Nosaltres no tenim competències per executar-les", ha assegurat. Segons Corembe, és la justícia qui ha de decidir si s'han produït irregularitats: "Ha de posicionar-se sobre si la Generalitat pot retirar el monument tot i no ser-ne el titular i si pot adjudicar les obres, com ha fet, a través del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció", explica el portaveu de Corembe, l'historiador Albert Curto. Eliminar el monument, segons ell, sí que seria blanquejar la història: "Crec que les ciutats haurien de ser un llibre obert de la seva pròpia història, i el monument és un testimoni de l'època franquista que, si es reinterpreta, pot ser també una eina pedagògica que pot explicar als més joves què va significar la dictadura".

La intenció de la Generalitat és retirar-lo del riu Ebre, al seu pas per Tortosa, per poder-lo conservar de manera íntegra i transportar-lo i emmagatzemar-lo amb facilitat. El procés per retirar el polèmic monument ha sigut llarg i conflictiu. El Parlament va aprovar una moció per retirar-lo el 10 del març del 2016 sense cap mena de consulta ni dilació. Però aquella moció va caure en l'oblit. El 28 de maig d'aquell any la conservació del monument es va sotmetre a un referèndum i va guanyar l’opció de mantenir-lo. Això sí, reinterpretant-lo, cosa que no s'ha fet mai. La plataforma per la retirada del monument ha emès un comunicat en què demana que tant la Generalitat com l'Ajuntament responguin amb "celeritat" els requeriments de la jutge per retirar el monument i lamenta "els entrebancs polítics i judicials" que han anat apareixent. La plataforma també recorda que el monument forma part del catàleg de símbols franquistes que va elaborar l'Ajuntament de Tortosa, juntament amb la Generalitat.

stats