Patrimoni
Cultura 25/11/2022

L'Any Domènech i Montaner al Palau de la Música i al Recinte Modernista de Sant Pau

Les dues institucions commemoren la declaració de patrimoni mundial de la Unesco i el centenari de la mort de l'arquitecte

2 min
Interior del Palau de la Música, obra de Lluís Domènech i Montaner.

Barcelona"Volem reivindicar la figura de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), un geni que aconseguia no només bellesa sinó també funcionalitat", diu el director general del Palau de la Música, Joan Oller. La reivindicació ve a tomb de la presentació de les activitats de l’Any Domènech i Montaner previstes per al 2023 que organitzen conjuntament el Palau de la Música i el Recinte Modernista de Sant Pau, dues institucions que són testimonis vius de l'art de l'arquitecte barceloní i justament ara estan celebrant que fa vint-i-cinc anys la Unesco les va declarar patrimoni mundial pel seu "valor universal excepcional". Són dues de les obres més destacades tant de Domènech i Montaner com del Modernisme català.

La commemoració tindrà dues primeres cites al desembre. El dia 1 el recinte modernista inaugurarà una exposició que es podrà visitar fins al 26 de març amb fotografies sobre la restauració i recuperació de l'hospital que "testimonien el despertar de la consciència de la seva singularitat des de finals dels anys 1970". I el 21 de desembre el Palau de la Música dedicarà a l'efemèride de la declaració de la Unesco el concert de la Missa solemnis de Beethoven amb l’Orchestre des Champs Élysées i el Collegium Vocale Gent sota la direcció de Philippe Herreweghe.

En l'àmbit patrimonial més lligat a l'arquitectura, la col·laboració entre les dues institucions preveu una entrada combinada per visitar els dos espais monumentals a un preu reduït de 19 euros (la visita a cada un dels equipaments val 16 euros), que es podrà adquirir entre l'1 de desembre i el 6 de gener.

Programació multidisciplinària

Per celebrar el "mestre de mestres", com diu Oller, el Palau de la Música ha preparat per al 2023 una programació multidisciplinària amb conferències i visites arquitectòniques (algunes de virtuals), concerts, sessions divulgatives, performances i activitats familiars. Hi participaran músics com Jonathan Brown (del Quartet Casals), Maria Arnal, Los Sara Fontán i Juan de la Rubia; els arquitectes Òscar Tusquets i Lluís Domènech Girbau (besnet de Lluís Domènech i Montaner) i el poeta Eduard Escoffet.

Paral·lelament, el Recinte Modernista de Sant Pau acollirà el Congrés Lluís Domènech i Montaner 2023 (organitzat pel CEDIM i els ajuntaments de Canet de Mar i Reus) i el Congrés Internacional coupDefouet (organitzat per l’Ajuntament i la Universitat de Barcelona). També programarà un cicle de conferències sobre diferents àmbits relacionats amb l'obra i el pensament de Domènech i Montaner amb ponents com Borja de Riquer, Josep M. Salrach, Maria Garganté, Raül Garrigasait, Mita Casacuberta i Hans Ibelings. A més, ha publicat un llibre que recorre els trenta anys de la construcció de l’hospital a través d’alguns dels més de 2.000 plànols que se’n conserven.

Recinte Modernista de Sant Pau, obra de Lluís Domènech i Montaner.
stats