Dansa
Cultura 29/11/2022

LaFACT Cultural celebra 40 anys amb els principals ballarins d'Europa

Entre les 13 grans companyies de la temporada que ve hi ha el Béjart Ballet de Lausanne i el Ballet Nacional de Cuba

3 min
Ballet Béjart

Terrassa"Aquest any serà de celebració i de culminació, perquè celebrem 40 anys", diu Xavier Queralt, president de LaFACT Social de Terrassa. "Hem aconseguit convertir-nos en un centre de referència i en una de les capitals de la dansa a Europa", afegeix. No sense molts esforços, sobretot econòmics, el centre egarenc ha volgut celebrar la seva 40a temporada BBVA de Dansa portant les millors companyies internacionals a Terrassa i amb una gran gala final, la Nit Europea de la Dansa. Aquesta festa de tancament serà els dies 2 i 3 de desembre del 2023, i comptarà amb els ballarins principals de grans companyies europees com The Royal Ballet, l'Òpera de París, el Staat Ballet Berlin, el Wiener StaatsBallet, l'English National Ballet o el Het National Ballet.

El pressupost de la temporada és de 700.000 euros (el BBVA aporta un 13,5% i l'Ajuntament de Terrassa un 10%). "És un gran esforç i és deficitari, perquè oferim entrades molt més assequibles que altres centres europeus, però volem que tothom pugui gaudir de la dansa. També hi ha programes per a les famílies més vulnerables. Volem defugir la idea que la cultura és elitista", diu Queralt.

ATERBALLETTO.
Ballet Nacional de Cuba.

Per primera vegada en la història del centre terrassenc, es podrà veure el Béjart Ballet Lausanne, la companyia que va fundar Maurice Béjart (Marsella, 1927 - Lausana, 2007), l'home que va revolucionar el món de la dansa. "Sempre em demanen que destaqui alguna cosa de la programació, i aquesta vegada, avançant-me a la pregunta, diré que és aquesta gran companyia", assegura Adrià Fornés, director de LaFACT Cultural. Béjart Ballet Lausanne oferirà Les set danses gregues, amb coreografia del mateix Béjart i música de Mikis Teodorakis, i Aors on danse, coreografiat per Gil Roman, el successor de Béjart al capdavant de la companyia suïssa.

La temporada arrenca amb Atterballetto

La temporada arrencarà el 15 de gener amb l'espectacle de dansa contemporània Dreamers, de la companyia italiana Atterballetto, que ja havia actuat a Terrassa el 1993. Són tres coreografies d'Ohad Naharin, Rihoko Sato i Philippe Kratz. Naharin combina música electrònica amb peces de Bollywood o The Beach Boys; i Kratz té com a banda sonora Borderline Order. Acosa Dansa portarà la dansa contemporània de Cuba amb un repertori de cinc peces, i Crea Dance Company by Maria Rovira repetirà –ja va actuar els dies 16 i 17 de setembre– amb Carmina Burana, que compta amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

L'aportació clàssica vindrà de la mà, sobretot, de Txaikovski. Es podrà veure El llac dels cignes amb el Ballet de Kíiv, La Bella Dorment amb el Ballet Clàssic Internacional i El trencanous representat per PAR (programa d’alt rendiment en dansa). "El Ballet Nacional de Cuba mostrarà la seva versatilitat amb un programa mixt que inclou Tribut al coreògraf Ben Stevenson, la Setena simfonia de Beethoven d'Uwe Scholz, que és espectacular, Love fear loss i Concerto DSCH", diu Fornés. A l'escenari de LaFACT hi pujarà també el Ballet de l'Òpera d'Innsbruck, dirigit pel català Enric Gasa, amb Lorca, que mostra diferents aspectes del poeta assassinat pels franquistes, des de la relació amb la seva mare fins al seu desig pels homes, passant per la seva amistat amb Dalí i Buñuel.

El programa, que vol ser divers i atraure tota mena de públics, també inclou la dansa espanyola amb propostes de la Compañía Antonio Najarro, que presenta Querencia, on es reivindica Falla, Turina, Granados o Albéniz; i la Compañía Antonio Gades, que, coincidint amb el desè aniversari de la mort del ballarí, ha fet renéixer la seva versió d'El amor brujo amb el títol de Fuego.

stats