LITERATURA I MÚSICA
Cultura 28/03/2013

L'amistat de Lluís Llach i Martí i Pol, amb l'ARA

De dissabte a dilluns el diari ofereix 'Estimat Miquel'

Ara
2 min

BarcelonaFeia anys que Miquel Martí i Pol i Lluís Llach parlaven de deixar constància en un llibre de la seva col·laboració artística. "Com que en Miquel tenia dificultats per parlar i li costava molt moure's, la seva correspondència era molt a través dels faxos, tot i que anàvem molt a Porrera o Parlavà, on passaven dies treballant", explica la vídua de l'escriptor, Montserrat Sans. La comunicació no era fàcil: el músic escrivia a Parlavà, ho enviava des de la llibreria de Torroella de Montgrí i ho rebien a la de Roda de Ter, on s'atansava la dona del poeta; ell li contestava amb l'Olivetti, i torna a començar. Així, un dia rere l'altre. Miquel Martí i Pol era qui insistia a anar per feina, avançar.

En aquells faxos hi mantenien llargues converses personals i professionals: hi transcrivien versos, notes i accents. Per fi el músic ha posat fil a l'agulla i ha compilat una quarta part dels faxos originals en un volum, Estimat Miquel (Empúries), en què explica els vint anys d'amistat fructífera, de la qual van resultar treballs com Ara mateix , Un pont de mar blava , Món Porrera i la cantata Germanies . "Em convindria un diàleg amb tu que m'ajudés a trobar el to just per presentar un recull del que vam treballar junts, i el que això va generar -escriu Llach en una carta oberta a l'inici del llibre-. Somnio la manera de poder tornar a seure rere la finestra amb tu i acomplir pausadament una prometença que ens vàrem fer anys enrere". En el desè aniversari de la mort del poeta de Roda, la promesa està acomplerta. L'amor i admiració mútua, més enllà de la feina, queda patent a cada pàgina. Llach li escriu el 1992: "Miquel, tinc por, quan llegeixo els meus acudits, d'atipar-te". Ell li respon, quan sap que la lletra d'Un pont de mar blava està llesta, que l'única cosa que li sap greu "és que se'ns haurà acabat aquesta partida de ping-pong tan refotudament interessant que jugàvem, però primer és l'obligació que la devoció". Amb aquesta partida avança la història cançó a cançó, plena de somnis i llum. El cinquè treball que volien fer plegats, Arrels d'Univers , l'autor l'aborda, trist, a l'epíleg.

Amb l'ARA d'aquest cap de setmana llarg, de dissabte a dilluns, es podrà aconseguir als quioscos el llibre Estimat Miquel, que, a més, va acompanyat de dos discos amb totes les peces que van compondre junts Llach i Martí i Pol per 23,95 euros.

stats