25È ANIVERSARI DE LA MORT DE J.V. FOIX
Cultura 28/01/2012

L'ARA destapa el Foix periodista

El 29 de gener del 1987 va morir J.V. Foix, un dels grans poetes catalans. 25 anys després, la seva obra continua viva i reeditant-se. L'ARA se suma a aquesta celebració demà amb una edició especial.

Ara
2 min
ESCRIPTOR I PASTISSER J.V. Foix va abandonar la carrera de dret per dedicar-se al negoci familiar. Mai va deixar d'escriure.

BARCELONA.Demà, 29 de gener, farà 25 anys que va morir Josep Vicenç Foix i Mas (1893-1987), un dels escriptors catalans imprescindibles del segle XX. La seva vessant de poeta és indubtablement la més coneguda, amb versos que la premsa i la saviesa popular recorden sovint -és cèlebre el "m'exalta el nou, m'enamora el vell"-. Precisament una lectura dels seus poemes servirà per commemorar l'efemèride, diumenge, al cementiri de Sarrià a les 12 del migdia. Xavier Lloveras, autor del text Mots i maons del llibre Tombes & lletres , dirigirà l'acte, davant de l'últim amagatall del poeta. S'hi pot veure "en aquesta última humilitat, en aquest esborrament pòstum, alguns dels senyals de la poesia foixiana", va escriure. L'ARA també oferirà demà amb el diari -i per 9,95 euros- l' Antologia poètica de J.V. Foix a cura de Pere Gimferrer que Edicions 62 ha reeditat per aquest aniversari.

Ara bé, una de les facetes més desconegudes i, en canvi, amb més pes en la biografia de l'escriptor va ser la de periodista. Aquesta és la que posaran de relleu les pàgines especials que l'ARA dedicarà demà a J.V. Foix. Tenia vuit o nou anys quan la seva vocació literària es va despertar escrivint un diari casolà que va batejar com El Català . Després, d'adolescent, vindrien col·laboracions a En Patufet i, més professionalment, amb l'avantguardista La Revista i sobretot La Publicitat . És una època en què "ha de decidir on vol anar a parar i tria el periodisme", explica el filòleg Pere Gómez, expert en l'obra foixana. "Foix volia convertir La Publicitat en un gran diari europeu", connectat com estava amb Dalí i Miró. Hi abocava les seves idees polítiques sense embuts: sobre la República, la llibertat, el patriotisme, la connexió amb Espanya i, fins i tot, crítiques a Josep Pla. La guerra va estroncar-li la carrera, resolt com estava a escriure només en català.

L'ARA repassarà també l'actualitat de l'obra foixana. Aquest 2012 Quaderns Crema ha reeditat Sol, i de dol (1936), el seu llibre més important junt amb les Les irreals omegues (1949). I Edicions 62, a finals d'any, editarà en dos volums de butxaca l'obra poètica completa i l'obra en prosa. L'ARA homenatjarà el poeta a totes les pàgines del diari.

stats