Premis
Cultura 09/05/2012

L'arquitecte Rafael Moneo, premi Príncep d'Astúries de les Arts 2012

El premi està dotat en 50.000 euros i entre els candidats hi figuraven la ballarina Alicia Alonso, el pintor Jasper Jones, l'arquitecte Frank O.Gehry i la cantant Chavela Cargas

Ara
2 min
L'arquitecte Rafael Moneo

BarcelonaRafael Moneo ha rebut avui el Premi Príncep d'Astúries de les Arts el dia del seu 75 aniversari, "un regal amb el qual no comptava i que ha estat una sorpresa", segons ha confessat el prestigiós arquitecte en una conversa telefònica amb EFE. Entre els qui optaven al premi (39 candidatures de 25 països) hi havia la ballarina cubana Alicia Alonso, l'arquitecte Frank O.Gehry, la cantant mexicana Chavela Vargas, el pianista Bebo Valdés, el Cirque du Soleil i el Teatre Bolshoi. Moneo s'endurà els 50.000 euros amb què està valorat el guardó i una escultura de Joan Miró, que se li entregarà el mes d'octubre.

"He estat candidat altres anys, i ja no tenia l'esperança que em concedissin aquesta distinció. Quan m'han trucat, he pensat que seria perquè el jurat volia resoldre algun dubte sobre algun candidat. Aquesta ha estat la meva primera reacció", ha explicat el guardonat. És el cinquè arquitecte que guanya el premi, després de Norman Foster (2009), Santiago Calatrava (1999), Francisco Javier Sáenz de Oiza (1993) i Óscar Niemeyer (1989)

Nascut a Tudela (Navarra), Premi Nacional d'Arquitectura (1961), Medalla d'Or de les Belles Arts (1992), Premi Pritzker d'Arquitectura (1996), Rafael Moneo es considera "prou reconegut per la societat", encara que celebra, li agrada i agraeix un premi com aquest, "un clàssic" . Davant la coincidència amb el seu aniversari, l'autor d'obres de referència com l'ampliació del Museu Romà de Mèrida i del Prado de Madrid, ha reflexionat: "Els anys no passen en va".

És considerat un dels arquitectes d'avantguarda més importants. A Espanya ha dissenyat obres com l'estació d'Atocha de Madrid (1992), L'Auditori de Barcelona (1999), el Kursaal de Sant Sebastià (1999), l'ampliació del Museo del Prado (2006) i el Nuevo Museo del Teatro Romano de Cartagena (2008). Entre els projectes internacionals té el Museu d'Art Modern i Arquitectura d'Estocolm (1998), l'hotel i l'edifici d'oficines de la Potsdamer Platz de Berlín (1993-1998), la catedral de Los Ángeles (1996), i l'ampliació del Museu de Belles Arts de Houston (2000).

En les últimes edicions del Príncep d'Astúries es va guardonar l'italià Riccardo Muti, l'escultor Richard Serra, l'arquitecte Norman Foster, el cineasta Woody Allen, el músic Paco de Lucía, la cantant Bárbara Hendricks i els actors Vittorio Gassmann i Fernando Fernán Gómez.

stats