Cultura 05/08/2016

L'Associació d'Expresos Polítics del Franquisme aprova que s'exposin les escultures franquistes al Born

"Iniciatives com aquesta ajuden a establir un diàleg amb el nostre passat", assegura l'entitat

S.m.
2 min
Imatge del projecte de l'exposició

BarcelonaL'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme s'ha afegit al debat i a la polèmica a l'entorn de l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà' que l'Ajuntament de Barcelona vol inaugurar a l'octubre al Born Centre de Cultura i Memòria. L'entitat ha decidit fer públic un comunicat en què aprova que s’exposin de nou al carrer, a les portes del Born, l’estàtua de la 'Victòria' –retia homenatge a l’ocupació de Barcelona per part de les tropes franquistes el gener de 1939, obra de de Frederic Marès– i l’estàtua eqüestre de Franco, obra de Josep Viladomat.

"Saludem la realització d'una exposició sobre la república, la dictadura franquista i la monarquia parlamentària actual mitjançant –pel que sabem fins ara– la col·locació a l'exterior del recinte d'unes escultures icòniques d'aquestes etapes", assegura l'associació en el comunicat. "No participem de les opinions expressades per diverses veus que consideren la presència d'aquestes escultures (la de Franco i la de la 'Victòria') una apologia de la dictadura i, per tant, un insult a les seves víctimes. La nostra Associació, que agrupa a víctimes de la repressió franquista que acumulen centenars d'anys de presó, vexacions i tortures diverses i cruels exercides per la dictadura, considera inacceptable que d'altres parlin en nom nostre, o de les víctimes en general erigint-se en intèrprets dels nostres sentiments, vivències i desitjos".

L'associació considera que l'exposició pot "ajudar a establir un diàleg amb el nostre passat conflictiu i, per tant, ajudar a situar en el debat actual esdeveniments històrics com la dictadura franquista, que massa vegades resta en silenci". I emfatitza que "aprova" l'obertura de l'espai del Born "més enllà de l'esdeveniment de setembre del 1714".

stats