Art
Cultura 11/02/2015

Itàlia confisca una pintura de Leonardo apareguda en un banc de Lugano

'El retrat d'Isabella d'Este' va ser confirmada el 2013 com a obra de Da Vinci, tot i que encara hi ha dubtes. Les autoritats italianes han evitat que es pogués vendre per 100 milions

Agències
1 min
'El retrat d'Isabella d'Este' confiscada a Lugano / REUTERS

Roma / MadridLa pintura 'El retrat d'Isabella d'Este', atribuïda a Leonardo da Vinci i apareguda el 2013 en un banc de Lugano (prop de la frontera amb Itàlia), ha estat confiscada a Suïssa. La Guàrdia de Finances italianes i la policia del patrimoni artístic ha pres aquesta decisió per evitar que hagués estat venuda en els pròxims dies per quantitats superiors als 100 milions d'euros. De fet, preveien la possibilitat de que inversors àrabs arribessin a pagar 150 milions, segons Il Corriere della Sera.

Amb el retorn de l'obra a Itàlia, diversos experts estudiaran l'autoria i l'autenticitat del retrat d'una dona noble del segle XVI, de 61 x 46,5 centímetres. La pintura, un oli sobre llenç, s'ha atribuït a Leonardo sobre valoracions en base a la fluorescència, que han estat considerades totalment compatibles amb la pintura de les primeres dècades del segle XVI. El professor Carlo Pedretti, una de les autoritats més importants sobre Leonardo, va establir al 2013 l'autenticitat de l'obra, però altres la qüestionen.

L'oficina del fiscal de Pesaro (Itàlia) està convençuda que darrere d'aquest fet hi ha una xarxa de tràfic internacional d'obres d'art, no només de les de Leonardo, sinó d'altres artistes històrics. Manfredi Palumbo, el fiscal de la ciutat, ha parlat de "desenes de sospitosos" que podrien ser responsables dels delictes d'exportació il·legal d'obres d'art i conspiració.

stats