LLETRES
Cultura 28/06/2011

L'inspector Agustí Vehí guanya el premi Crims de Tinta amb 'Quan la nit mata el dia'

Un policia guanya el guardó, dotat amb 5.000 euros i que lliurarà el conseller d'Interior, Felip Puig, aquest dijous

Redacció
1 min

BARCELONAQuan la nit mata el dia, d'Agustí Vehí, ha guanyat el IV Premi Crims de Tinta de novel·la negra, d'intriga i policíaca per unanimitat, segons un jurat integrat per Paco Camarasa, Jordi Canal, Àlex Martín Escribà, Marc Pastor i Isabel Obiols. La dotació del premi és de 5.000 euros i l'entrega el departament d'Interior, que va crear-lo per commemorar els 25 anys de la llei de creació del cos de Mossos d'Esquadra.

Com en la primera edició, amb Marc Pastor, un policia ha guanyat el premi. Agustí Vehí (1958) és sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral (UAB), i doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de les novel·les Abans del silenci (2009, premi Ferran Canyameras) i Ginesta pels morts (2010). Amb la nova novel·la retrata el funcionament de la policia franquista i, en concret, l'entorn empordanès.

Quan la nit mata el dia arrenca amb la mort del delegat local de la Falange a Figueres, Juan Antonio Hinojosa, una nit de març de 1958. Està mig nu i algú li ha clavat al crani una pesada creu de fusta i metall i li ha lligat un cinturó al coll. Madrid mana silenci. Oficialment, Hinojosa ha sigut cridat a la capital. Oficiosament, s'haurà d'investigar fins on es pugui. Es troben davant d'un cas polític, econòmic, passional o d'una venjança?

stats