CULTURA
Cultura 20/06/2011

Guerra a la Llei Òmnibus

La Plataforma NO retalleu la cultura, liderada per la veu de Florenci Guntín, presenta un full d'al·legacions per frenar l'avantprojecte de llei

Redacció
2 min
Representants de les associacions adscrites a la plataforma

Barcelona16 de les entitats inscrites a la Plataforma No retalleu la cultura s'han reunit aquest matí davant del Gabinet de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al carrer Jaume I, amb un document signat per més de 7000 artistes, creadors i gestors culturals que intenta frenar el canvi de política cultural que proposa la Llei Òmnibus. Com bé explicava el portaveu del grup, Florenci Guntín, aquestes associacions demanen la retirada dels articles relatius al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, a la Institució de les Lletres Catalanes i al nou Institut Català de la Creació i les Empreses Culturals, entre d'altres.

"Lamento molt que s'hagi trencat la via de consulta i negociació entre el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i el govern –es queixava Guntín–. La funció del Consell és protegir les arts de les incisions de l'administració. Té la voluntat d'evitar l'ús partidista de la cultura i de garantir la llibertat d'expressió. Perquè la cultura és un objecte artístic, no ideològic". L'al·legat de la Plataforma recorda que en cas que la llei Òmnibus arribés a aprovar-se, les competències executives del CoNCA passarien a l'ICCEC (Institut Català de Creació i Empreses Culturals), una versió renovada de l'ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals). "L'article 2 d'aquest organisme equipara l'artista amb un empresari –declara Guntín–. I aquesta idea ens esgarrifa".

En el seu parlament, el portaveu de la Plataforma també ha recordat, davant dels micròfons, que segons l'avantprojecte de llei la Institució de les Lletres Catalanes també perdria moltes responsabilitats, fins a tal punt que es convertiria en una simple comissió assessora. "Tot plegat suposa tornar cap a antigues i despòtiques formes de política cultural que ja es creien superades". L'últim dard del discurs va ser per al president de la Generalitat: "El dia 16 de novembre Artur Mas va donar la seva paraula que el Consell de les Arts mantindria les seves competències executives. Ara es desdiu dels seus compromisos amb artistes i creadors".

stats