ARQUITECTURA
Cultura 24/06/2019

Els llocs essencials de Jujol

Una nova ruta proposa descobrir setze obres de l’arquitecte a les comarques tarragonines

i
Antoni Ribas Tur
3 min
01. La Casa Bofarull, de Josep Maria Jujol. 02. Senyal de Territori Jujol de l’església de Sant Salvador del Vendrell.

BarcelonaL’arquitecte Josep Maria Jujol va néixer a Tarragona l’any 1879 però només hi va passar la infantesa, ja que la família es va traslladar a Gràcia l’any 1886. Tot i així, sempre va mantenir uns vincles profunds i carregats d’afecte amb les comarques tarragonines i va construir-hi un reguitzell d’obres, d’entre les quals destaquen el Teatre Metropol a Tarragona, la Casa Bofarull als Pallaresos i l’església de Vistabella. Ara hi ha l’oportunitat de visitar-les i també de descobrir tretze obres més de l’arquitecte a la capital tarragonina i al Camp de Tarragona amb la ruta Territori Jujol, impulsada per l’arquitecte i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Roger Miralles.

Senyal del Territori Jujol de l'església de Sant Salvador del Vendrell

L’objectiu de Territori Jujol va més enllà de donar a conèixer un conjunt de treballs extraordinaris: és una crida per tenir més cura del llegat de l’arquitecte i el paisatge que l’envolta. “Sempre hi havia hagut un interès en l’obra de Jujol i de mica en mica ens vam adonar que el patrimoni jujolià del Camp de Tarragona s’anava posant en valor, al mateix temps que a la resta de Catalunya, especialment a Barcelona. El problema és bàsicament que no es coneixia l’obra de Jujol al Camp de Tarragona, i Territori Jujol neix per donar-lo a conèixer i poder-lo cuidar”, explica Miralles. El cas més dramàtic es va produir quan una part de la coberta de l’església de Constantí, on hi ha diferents elements dissenyats per Jujol, es va enfonsar l’any 2016. Els treballs per recuperar-la van començar l’octubre del 2018.

L'església de Vistabella, de Josep Maria Jujol, en una imatge d'arxiu

Crear reciclant i tunejant

Les obres incloses dins la ruta reflecteixen com Jujol va convertir les limitacions econòmiques en un estímul creatiu -l’ànec de la font de l’ermita de Loreto, a Bràfim, inclou un cilindre metàl·lic reaprofitat- i com s’abocava amb la mateixa passió a projectar tot un temple que a tunejar la imatge d’un sant per a l’església del Gremi de Pagesos de Tarragona i crear una estructura sorprenent que es desplega com les ales d’una papallona per cobrir la pica baptismal de la parròquia de Santa Magdalena, a Bonastre. Josep Maria Jujol podia treballar durant anys per raons econòmiques, com a la Casa Bofarull, i alhora concentrar-se en recuperar un edifici humil com l’ermita de la Mare de Déu de Lloret, a Renau. Aquesta manera particular de treballar pot ser un valor, però també es pot veure com una arma de doble tall. “Com a arquitecte professional, Jujol treballa sobretot a Barcelona. L’obra de les comarques tarragonines la fa de manera més relaxada, com si no fos un despatx d’arquitectura. Per això segurament no se l’ha valorat, perquè moltes vegades feia aquestes obres sense cobrar, per amistat o per afecte cap a la gent o pel lloc”, diu Miralles.

Font de l'ermita de la Mare de Déu de Loreto, de Josep Maria Jujol, a Bràfim

La ruta permet recórrer tota la trajectòria de Jujol, des del Teatre Metropol, que va ser el seu primer encàrrec en solitari, fins a un dels últims treballs, la recuperació de l’església de Sant Salvador del Vendrell als anys 40. Territori Jujol està impulsada per la URV i compta amb el finançament de la Diputació de Tarragona. Cadascuna de les obres està senyalitzada amb unes rajoles que reprodueixen un fragment d’un mosaic hidràulic de Jujol. La proposta de senyalització és de l’arquitecte Guillem Colomer, del despatx COFOarchitects.

L'altar de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell després de la intervenció de Josep Maria Jujol

Els visitants podran segellar una quartilla en cada visita i al final obtindran el dibuix complet del mosaic. La ruta es pot completar en dos dies en cotxe, i hi ha prevista una segona fase per fer-la a peu o en bicicleta.

Ermita de la Mare de Déu del Roser, de Josep Maria Jujol, a Vallmoll
stats