Cultura 25/05/2017

L’únic curt català de Canes, un retrat d’un món que s’extingeix

'Los desheredados' de Laura Ferrés s'endú el premi 'Descoberta' de la Setmana de la Crítica

X.s.
2 min
Laura Ferrés, directora de Los desheredados.

CanesTothom té les seves muses. Tim Burton tenia Johnny Depp; Jean-Luc Godard, Anna Karina, i Laura Ferrés, l’única cineasta catalana i espanyola d’aquesta edició del Festival de Canes, té el seu pare. Pere Ferrés és la inspiració i el protagonista absolut de Los desheredados, el curt que es va estrenar dimecres a la Setmana de la Crítica, l’humil però prestigiosa tercera secció paral·lela de Canes, on es va endur el premi Descoberta (el Leica Cine Discovery Prize). “Feia anys que volia gravar a la seva feina i fins i tot tinc un guió de llarg basat en anècdotes que li han passat”, explica la directora. El seu pare treballava des de jove en l’empresa familiar d’autobusos, un negoci que es veu obligat a tancar amb la crisi i l’arribada del metro al Prat. “Era la meva manera d’aconseguir que en quedés alguna cosa, d’impedir que morís amb nosaltres”, diu Ferrés.

A Los desheredados hi apareix Pere Ferrés conduint l’autocar d’un comiat de soltera, ballant a la discoteca, lidiant amb uns clients impresentables o xerrant amb l’àvia de la Laura sobre les dones i la vida. Tot i fluctuar entre la ficció i el documental, el curt té a estones un aire de western crepuscular, de retrat d’un món que desapareix. “Hi ha molta gent de la seva generació que ha perdut la feina i està en uns llimbs dels quals no es parla gaire”, comenta la directora, que recorda veure por en els ulls del pare quan li va proposar actuar al curt. “Però un cop superada la sorpresa es va acabar engrescant -afegeix-. Tot plegat, a més, ha creat una nova forma de connexió entre nosaltres”.

Los desheredados és el segon curt de Ferrés, que es va formar a l’Escac i cita entre els seus referents el cinema d’Aki Kaurismäki i Pedro Costa. “Però a l’hora de la veritat, els espais del curt són tan meus que els vaig plasmar a la meva manera”.

stats