PATRIMONI
Cultura 16/09/2012

Vinculen el claustre de Palamós amb restes de la Catedral Vella de Salamanca

Un grup d'investigadors apunta que alguns elements del conjunt del Mas del Vent podria haver sigut de la Catedral Vella de Salamanca

Efe
2 min
EN LA INTIMITAT Encara que el conjunt es declari Bé d'Interès Local, els propietaris del Mas del Vent no tindran l'obligació d'obrir la finca al públic, si no volen.

SalamancaUn grup d'experts –picapedrers, historiadors, escultors i aparelladors– han vinculat l'origen del claustre de Palamós amb restes romàniques de la Catedral Vella a la ciutat de Salamanca, en un treball d'investigació que estan realitzant.

L'estudi, a què ha tingut accés Efe i al capdavant del qual hi ha l'aparellador i historiador Jesús Maldonado, suggereix que el claustre de Palamós, que la Generalitat ha assegurat que és una recreació historicista,podria haver-se aixecat a partir d'elements d'un altre claustre existent a la Catedral Vella, que es va reformar al segle XVIII pels danys soferts arran del terratrèmol de Lisboa (1755).

El claustre de Palamós, situat en una finca privada d'aquest municipi gironí, va veure la llum pública a principis del juny passat, després de les indagacions realitzades pel professor d'Història de l'Art Gerardo Boto, tot i que dos mesos després un estudi de la Generalitat de Catalunya va determinar que és una recreació historicista construïda el primer terç del segle XX, i no un claustre romànic del XII.

No obstant això, en aquest estudi oficial es va concretar que la pedra amb la qual estaven construïts alguns dels arcs, columnes i bases era sorrenca de Villamayor, un municipi pròxim a Salamanca del qual han sortit la major part dels carreus amb els quals s'han construït els monuments salmantins. "Es van carregar el claustre romànic de la catedral vella desmuntant les arcades exteriors amb sòcol, bases, fustes, capitells, cornises i escuts", ha insistit en declaracions a Efe Jesús Maldonado, qui també ha treballat en la restauració d'edificis emblemàtics de Salamanca com el Clero o la façana històrica de la Universitat.

Aquest investigador s'ha preguntat pel destí "de les arcades desmuntades en el claustre romànic de la Catedral Vella", i ell mateix ha respost que, "o bé s'han destruït, o s'han utilitzat com a objecte de venda, pel que podrien estar a Palamós". La investigació dels experts salmantins va vincular en un principi la troballa de Palamós a dos claustres romànics dels que amb prou feines queden sis arcades i que encara es mantenen en peu a Salamanca: el del convent de la Nostra Senyora de la Vega i el de l'antiga seu. La primera opció ja s'ha descartat.

stats