Cultura 16/04/2014

El Sónar, Pepa Plana, Joan Massagué, Jaume Vallcorba i Pagès Jordà, Premis Nacionals de Cultura

També són reconeguts l'Amical Wikimedia, la Principal de la Bisbal, Roberto Oliván, Mireia Barrera i The Dalí Museum St. Petersburg

Ara
2 min
PAGÈS JORDÀ NO PUBLICAVA CAP NOVEL·LA DES D’‘ELS JUGADORS DE WHIST’ (2009).

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha fet públics aquest dimarts els Premis Nacionals de Cultura que atorga la Generalitat de Catalunya per distingir la innovació, la continuïtat i l’excel·lència. Han reconegut un total de 10 entitats o personalitats, el màxim que permet la llei –com l'any passat, sense seguir categories fixes–. Els premis tenen una dotació de 15.000 cadascun d'ells i s'entregaran el 2 de juny.

El doctor e bioquímica i llicenciat en farmàcia Joan Massagué i Solé (Barcelona, 1953), referent mundial en la recerca sobre la metàstasi. Actualment el director del prestigiós Sloan Kettering Institute de Nova York. Ha estat cofundador i director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

El coreògraf Roberto Oliván (Tortosa, 1972), ballarí internacional i impulsor del Festival Deltebre Dansa.

Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963), escriptor i crític literari. Premi Mercè Rodoreda l'any 2004 i Premi Sant Jordi de novel·la de l'any 2013 per 'Dies de frontera', entre altres.

L'editor Jaume Vallcorba (Tarragona, 1949), filòleg, professor universitari de literatura i escriptor. Fundador de Quaderns crema, editorial que el 2009 va celebrar 30 anys de vida, i d'Acantilado.

Pepa Plana (Valls, 1965), pallassa catalana de trajectòria consolidada i pionera en un sector masculí.

El festival Sónar, que celebra la 21a edició. Una iniciativa cultural pionera sorgida a Barcelona que ha esdevingut un model internacional i un pol d'atracció mundial.

Els guardonats són l'Amical Wikimedia, l'organització sense ànim de lucre que té per objectiu que el coneixement estigui disponible en català, i que la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua.

Mireia Barrera (Terrassa, 1967), directora titular del Cor Madrigal de Barcelona des del 1993, del Coro Nacional de España i de la Capella de Música de Santa Maria del Mar.

L'orquestra la Principal de la Bisbal, que celebra 126 anys des del seu naixement, en ple esclat de la Renaixença. El President Francesc Macià li atorgà el títol de "Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya".

The Dalí Museum St. Petersburg (Florida), el museu nord-americà dedicat a l'obra i la figura de Salvador Dalí.

stats