Cultura 14/02/2018

Metallica rep el premi Polar, el 'Nobel' de la música

El jurat també ha premiat l'Institut Nacional de Música de l'Afganistan

Ara/efe
1 min
Metallica

BarcelonaLa banda de heavy metal Metallica i l’Instiut Nacional de Música de l’Afganistan han estat guardonats amb el premi Polar, considerat el ‘Nobel’ de la música.

Durant dècades, la banda ha cantat sobre la mort, les drogues i la salut mental. Eternament enfadats, els veterans músics van ser a Barcelona el 7 de febrer al Palau Sant Jordi. "Des de l’agitació emocional de Wagner i els cànons de Txaikovski ningú havia creat música tan física i furiosa i, tot i així, tan accessible", ha assegurat el jurat, que ha destacat la virtuositat i l’ús de ritmes extremadament accelerats del grup.

El jurat també ha valorat que la banda ha portat la música rock a llocs on abans mai havia arribat i que ha "fet possible que tant l’habitació d’un adolescent com una sala de concerts es transformin en Valhalla [el lloc on, segons la mitologia nòrdica, descansen els guerrers morts a la batalla]". Segons el jurat, les seves cançons han ajudat milions de persones a convertir el seu sentit d’alineació en un superpoder. El jurat també ha guardonat l’institut afganès i el seu director, Ahmad Sarmast, per haver utilitzat la música per transformar la vida dels joves. Sarmast va tornar a l’Afganistan el 2008 amb un "gran risc personal" per fundar l’institut.

El premi està dotat amb 130.000 dòlars i l’entregarà el rei suec Carles Gustau el 14 de juny. El Polar l’han rebut, entre altres,

stats