Música
Cultura 17/01/2013

El compositor xilè Miguel Farías guanya el Premi Internacional Joan Guinjoan amb l'obra 'L'echo terrestre'

L'onzena edició del certamen ha rebut una quarantena d'obres provinents de més de vint països

Acn
2 min
El compositor Miguel Farías

BarcelonaEl jurat de l'onzena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, que atorga l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), ha decidit lliurar el premi, per unanimitat, a l'obra 'L'echo terrestre', del compositor xilè Miguel Farías. L'obra guanyadora, per a oboè solista i conjunt instrumental, s'inspira, en paraules del mateix autor, en l'alienació de l'ésser humà i la lluita d'egos que normalment tenen els individus, especialment els artistes. Miguel Farías és un jove compositor xilè nascut el 1983.

Farías va començar els estudis a la Universitat de Xile amb Aliocha Solovera i Jorge Pepi-Alos, i a partir de l'any 2009 continua a l'Haute École de Musique de Genève (Suïssa) amb Michael Jarrell, Luis Naón i Eric Daubresse. També ha estudiat al CNR de Lió (França) amb Christophe Maudot, i al Conservatori d'Aubervilliers amb Martín Matalón.

Les seves obres han estat interpretades per formacions com ara l'Ensemble Intercontemporain, l'Ensemble Contrechamps i el Grup instrumental de València, i també per orquestres com l'Orquestra de Ràdio i Televisió Espanyola, l'Orquestra de Lilla, la Korean Symphony Orchestra i l'Orquestra Simfònica de Xile, entre d'altres.

Farías ha guanyat diversos premis, com ara l'Injuve 2007 (Espanya), el Luis Advis 2007 (Xile) i el Patronize Award del concurs BMW Música Viva de l'Orquestra de Ràdio Baviera, i ha sigut finalista en concursos com l'Isang Yun Music Prize 2007 de Corea i el Reina Elisabeth 2009 de Bèlgica, entre altres guardons.

El Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, que organitza l'Esmuc a través del departament de Teoria, Composició i Direcció, ha valorat un total de quaranta composicions procedents de més de vint països. El guardó vol donar suport a la creació actual de les noves generacions i, a la vegada, establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

El jurat d'aquesta onzena edició ha estat format pels compositors Joan Guinjoan, Stefano Gervasoni, José Rio-Pareja, Fèlix Pastor, Eduard Resina –cap del departament de Teoria, Composició i Direcció de l'Esmuc–, i presidit per Josep Borràs, director de l'Esmuc. El jurat ha destacat l'alt nivell de les obres presentades en aquesta edició.

'L'echo terrestre'

En paraules de l'autor, 'L'echo terrestre' s'inspira en l'alienació de l'home i la lluita d'egos dels individus, especialment els artistes. A l'obra són utilitzats alguns extractes de textos de l'escriptor alemany Jean Paul, que va viure entre els segles XVIII i XIX, que tracten imatges que evoquen la immensitat i la soledat. El solista recorda l'individu i la seva constant baralla per destacar i remarcar el seu 'jo' en una societat, en aquest cas l''ensemble', que representa la immensitat, a estones indiferent.

stats