Cultura 18/06/2014

Què vol fer el ministeri amb l'Arxiu de Salamanca, en 7 claus

Obrir dues noves seus i convertir-lo en un centre de referència de la Transició, objectius del govern espanyol. També volen comprar més fons, entre els quals les fotos publicitàries d'Agustí Centelles

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari d'estat de Cultura, José María Lasalle, ha presentat avui al Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca el seu pla d'impuls de l'arxiu, un dia després que transcendís que el ministeri de Cultura es nega a tornar la majoria dels 'papers de Salamanca' que reclama Catalunya.

1. Que sigui un centre de referència sobre l'Espanya des de la Segona República fins a la transició democràtica i "per a la restauració de la memòria col·lectiva i el diàleg i la convivència entorn d'ella".

2. L'obertura d'una tercera seu, que s'ha estat reformant des del 2008. Els dos edificis actuals de l'Arxiu, al carrer Gibraltar de Salamanca, amb gairebé 4,5 quilòmetres de prestatgeries mòbils, han arribat al seu límit.

3. La construcció d'una quarta seu, amb una capacitat per a 40 quilòmetres lineals de prestatgeries. Es construirà entre 2015 i 2020 al solar cedit per l'Ajuntament de Salamanca a Tejares.

4. Augment de plantilla, creació d'un consell científic i digitalització dels fons documentals i bibliogràfics. També estan previstos acords amb altres universitats, convenis amb centres internacionals de "memòria històrica" del segle XX i altres iniciatives.

5. Quintuplicar els fons: els que tenia l'Arxiu i les incorporacions posteriors ocupen ara 6,2 quilòmetres lineals de prestatgeries. Es passarà a 30 quilòmetres.

6. Concentrar nous registres documentals, amb adquisicions. Ja s'ha gestionat l'entrada dels arxius del Moviment Nacional i l'Organització Sindical, i de l'arxiu històric del PCE. També s'incorporaran altres fons com els fitxers de seguiment del compliment de penes i llibertat provisional del ministeri de Justícia, els arxius d'organitzacions polítiques i socials a l'exili i la clandestinitat i els seus líders, així com els arxius de persones que van protagonitzar la Guerra o van tenir una participació activa en la dictadura.

7. Incorporació en propietat del Fons Publicitari d'Agustí Centelles. El 2009 el ministeri ja va comprar l'arxiu periodístic per 700.000 euros als germans Centelles i es va comprometre a crear la Sala Centelles a l'Arxiu de Salamanca. El 2011 van fer dació d'aquest altre fons complementari amb un pagament partit en tres anys, de manera que el 2015 serà propietat de l'Arxiu.

stats