Cultura 20/09/2011

Mona Hatoum recull el premi Joan Miró 2011

L'artista palestino-britànica no va poder assistir a la cerimònia d'entrega, que va tenir lloc el 7 d'abril, per motius de salut. Ara ha vingut a Barcelona per recollir el guardó i preparar l'exposició organitzada amb motiu del premi, que es podrà veure a la Fundació Joan Miró el juny de 2012

Acn
2 min
Mona Hatoum amb el guardó del Premi Joan Miró

BarcelonaL'artista palestino-britànica Mona Hatoum, guanyadora del premi Joan Miró 2011, ha defensat aquest dilluns la seva vinculació amb el pintor Joan Miró. Hatoum ha destacat que ell "experimentava amb la pintura, la ceràmica, l'escultura i la fusta, i es reinventava contínuament" i això és el que ella fa també. Ha dit que la vincula amb el pintor català la intuïció i mirar amb interès la condició humana. Hatoum ha visitat la Fundació Joan Miró per preparar l'exposició que presentarà del 22 de juny al 24 de setembre del 2012. L'artista ha recollit el premi que la Fundació li va atorgar aquest any i que no va poder recollir per motius de salut. L'artista ha explicat que donarà els 70.000 euros del premi Joan Miró per ajudar joves artistes d'escoles d'art britàniques. De fet, Hatoum va recordar la seva situació quan l'any 1975, sent de visita a Londres, va esclatar la guerra al Líban i va haver de quedar-se a la capital britànica i va decidir estudiar art. La Byam Shaw School of Art de Londres en veure les seves dificultats li va aconseguir els recursos per acabar els seus estudis. Hatoum ha destacat que no ha oblidat l'ajuda que va rebre i per això vol ajudar ara artistes estrangers que vulguin formar-se a una escola d'art britànica.

En l'acta del jurat que va decidir atorgar-li el premi s'assenyala l'habilitat de l'artista per connectar experiència personal i valors universals. Segons el jurat, Hatoum "ha sigut pionera a vincular les pràctiques artístiques a realitats no occidentals, tot mostrant les connexions que s'estableixen entre la cultura occidental i els esdeveniments culturals i polítics transnacionals". El jurat considera que el compromís de l'artista amb "els valors humans propis de totes les cultures i societats és comparable a la visió que Miró tenia de la humanitat després d'haver viscut tres guerres devastadores. Hatoum ha començat la seva intervenció destacant l'honor que significava per a ella haver aconseguir el premi Joan Miró 2011.

Hatoum ha dit que quan treballa en el seu art no té una estratègia preestablerta, sinó que es basa en la intuïció i que fa servir materials que l'atrauen i objectes que troba en mercats on treballa. Ha remarcat que no hi ha res planificat i més que donar respostes el que vol és qüestionar i crear interrogants. "El que pretenc és que l'espectador faci la seva pròpia interpretació". "Quan treballo no vull manifestar només la meva experiència pròpia, sinó que vull que el meu art s'obri a l'experiència aliena", ha indicat.

Sobre l'exposició que s'està preparant de cara l'any que ve, la directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet, ha explicat que s'hi exposarà una de les dues obres que té La Caixa de Hatoum. Aquesta obra, que La Caixa ha adquirit recentment, encara no ha sigut exposada.

Quan li han preguntat per la situació política a Palestina, ha assenyalat que no li agrada fer afirmacions polítiques, i ha destacat que no forma part d'aquest marc i que "és molt complexa". Així mateix, ha dit que el seu art vol "anar més enllà i vol ser més obert", i ha afegit que les interpretacions formen part de cadascú.

stats