ART
Cultura 19/07/2012

Troben l'altar on podria estar enterrada la Mona Lisa

Lisa Gherardini va viure el final de la seva vida al convent de Santa Úrsula de Florència, on els arqueòlegs han trobat un altar que coincideix per data amb la mort de la 'model' de Leonardo da Vinci

Efe
1 min
Un esquelet trobat a l'església de Santa Úrsula / EFE

RomaArqueòlegs de Florència han trobat a l'església de Santa Úrsula d'aquesta ciutat italiana un altar sota el qual poden haver-hi enterrades les restes de Lisa Gherardini (1479-1542), coneguda com a Mona Lisa, buscades des de fa anys pels investigadors. L'altar –datat entre finals del segle XV i el segle XVI–, "segurament és el que estava en funcions en els temps de Lisa Gherardini", que va morir el 15 de juliol del 1542 en aquesta ciutat toscana, ha explicat l'arqueòloga Valeria D'Aquino.

Durant unes excavacions a l'església de l'edifici que va albergar el convent de Santa Úrsula –que va ser on la dona immortalitzada per Leonardo da Vinci va viure al final de la seva vida–, la setmana passada es va desenterrar l'altar que es relaciona amb la cèlebre model.

També es va trobar al temple un nou esquelet, però el fet que no se sàpiga encara si és de dona o d'home, que no estigués sota l'altar i que es tracti d'una sepultura en terra –les comunes entre les monges franciscanes que habitaven al convent, i no entre les nobles, que tenien sepulcres més luxosos– fa mantenir la cautela als investigadors sobre la seva identitat. La Mona Lisa i la noble Maria del Riccio són les úniques dones alienes al convent que van ser enterrades allà en aquesta època, segons el president del Comitè de Valorització de Béns Històrics, Silvano Vicent.

Mentre l'esquelet és estudiat i se li practiquen proves amb carboni 14 per datar-lo amb exactitud, les excavacions continuen, perquè els arqueòlegs reconeixen que serà difícil trobar les restes de la Mona Lisa en un temple on hi ha sepultures des del segle XIV fins al XVI.

stats