Cultura 12/06/2019

El monestir de Poblet obre un museu per al segle XXI

S'obre un Centre de Visitants multimèdia i interactiu i es dobla la superfície museística

Ara
2 min
El Monestir de Poblet obre el nou Centre de Visitants

BarcelonaConèixer com ha sigut la vida monàstica dels últims vuit segles però amb les eines del segle XXI. És l’objectiu de la doble inauguració que s'ha escenificat avui al monestir de Poblet i que complementa la visita al monument: s’ha obert un nou Centre de Visitants amb recursos multimèdia al lloc on hi havia uns antics magatzems i s’ha doblat i renovat el recorregut expositiu del museu. Al monestir cistercenc, fundat el 1150 i Patrimoni de la Unesco des del 1991, encara hi conviuen prop d'una trentena de monjos de clausura. L'any passat va rebre 90.000 turistes.

La reforma de l'antiga nau ha costat 1,75 milions d'euros. S'hi han instal·lat tres sales de projeccions interactives, una de les quals amb pantalles envoltants, on es mostren imatges de la vida quotidiana de la comunitat fins ara inèdites, inclosos espais de clausura que no són oberts al públic com la cuina, els tallers i la biblioteca. El recorregut permet situar Poblet en el context de la seva creació, recórrer-ne la història i saber com funciona i què aporta en ple segle XXI. També s'hi explica l'orde del Císter i s'hi pot veure l'evolució de l'edifici al llarg dels segles, com la gran reproducció dels plànols de Poblet que va aixecar l’arquitecte Lluís Domenèch i Montaner. També s'hi plantegen grans qüestions existencials i religioses, amb citacions de la regla de sant Benet com a guia.

Sala envolvent dins del nou espai visitable del Monestir de Poblet, on s'hi mostren imatges de la vida quotidiana de la comunitat fins ara inèdites

A part del batejat com a Centre de Visitants, en paral·lel s’ha ampliat el Museu de Poblet i se n'ha doblat la superfície. En tots els espais s’ha donat un protagonisme destacat a l’arquitectura perquè com explica el responsable, Damià Amorós, “la primera peça del museu de Poblet és el mateix edifici”.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha participat en la inauguració presidida per l’abat de Poblet, Octavi Vilà. "Poblet entra als museus del segle XXI", ha afirmat la consellera. Els nous espais s'obren al públic el cap de setmana del 22 de juny. El pròxim projecte ja s'ha anunciat: Poblet vol crear un jardí bíblic, concebut com un jardí botànic de la Mediterrània amb vegetació esmentada a la Bíblia.

stats