Gest del govern català per blindar els béns del monestir de Sixena

El Govern acorda que els objectes provinents del monestir aragonès no sortiran del MNAC ni del Museu de Lleida sense autorització del conseller

El govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat avui que els béns artístics procedents del monestir de Santa Maria de Sixena (Osca) "no puguin sortir" del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Diocesà de Lleida "sense l'autorització del conseller de Cultura". Es tracta d'un gest polític per visualitzar i reforçar el fet que la Generalitat compta amb la "competència exclusiva en la protecció del patrimoni cultural català, que inclou la conservació, la reparació, el règim de vigilància i el control dels béns", segons ha explicat la portaveu del Govern.

Aquest acord arriba després que la setmana passada la policia confisqués un bressol de plata de Sixena que estava en mans d'un privat i que es podria trobar ja fora de Catalunya, tot i que el protegeixen les lleis del patrimoni català. I després també de les amenaces del govern aragonès de recórrer a la policia, si cal, per endur-se provisionalment els objectes en litigi. Aquests dos precedents són preocupants, pel museu català. Per això, el director del MNAC, Pepe Serra, ha demanat el compromís al conseller de Cultura actual, Santi Vila, com ja havia fet amb l'anterior, Ferran Mascarell.

Tot i així, això no suposa el veto definitiu del conseller de Cultura a la sortida dels 97 béns en litigi. Segons la conselleria, caldria estudiar les conseqüències jurídiques d'aquesta decisió en el moment que es presenti, perquè suposaria contradir una resolució judicial. I la situació es presentarà, perquè el tribunal de primera instància d’Osca va donar la raó al govern de l'Aragó –que en qüestionava la propietat– l'abril del 2015 i provisionalment demanarà el trasllat de les obres, tal com va requerir el govern aragonès. Així, marcarà aviat una nova data per al retorn provisional dels objectes, a l'espera de resoldre's el recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial d’Osca. 

Quan el director del MNAC i del Museu de Lleida tinguin a les seves mans aquesta resolució amb una data, el conseller (i la resta de membres del patronat dels museus, ajuntaments i ministeri) hauran de decidir: o bé compleixen la sentència del jutjat civil d’Osca i incompleixen la llei de patrimoni catalana deixant sortir objectes protegits o bé compleixen la normativa catalana i incompleixen l’ordre judicial.

9 claus per entendre el conflicte dels béns de Sixena

Aquest és un dels dos litigis oberts pel govern de l'Aragó pel cas dels béns i els murals del monestir de Sixena, que també estan en un procés judicial. El conseller Santi Vila confia a mantenir converses amb el govern aragonès per poder-hi negociar, sense renunciar però a la contundència en la via judicial.