Cultura 20/03/2021

Mor Anton Font, fundador d'Els Joglars

Emprenedor teatral i mim, va impulsar l'escola de teatre i dansa El Timbal

2 min
Anton Font

BarcelonaAnton Font, un dels fundadors de la companyia Els Joglars, ha mort aquest dissabte als 89 anys segons ha informat la família en un comunicat. Font es definia a si mateix com un "emprenedor" teatral que posava en marxa projectes tan importants com Els Joglars o la primera escola d'estudis escènics de Catalunya, El Timbal - Centre de Formació i Creació Escènica, d'on van sorgir alumnes com Sergi López i El Tricicle.

Nascut a Capellades el 1932, la vocació artística el va portar a organitzar esbarts dansaires al seu poble i a marxar a Barcelona per estudiar dansa clàssica, activitat que compaginava amb la dansa popular. Després del servei militar va renunciar a la dansa i el 1959 se'n va anar a París a estudiar mim a l'escola de Marcel Marceau mentre treballava descarregant caixes en un mercat. Novament a Barcelona, el 1961 crea una escola anomenada Joglar i s'uneix amb les companyies d'Albert Boadella i Carlota Soldevila, prenent com a nom el de l'escola, però afegint-hi una essa. "El grup va néixer amb uns principis molt clars, com la lluita contra el franquisme i la decisió de portar a escena obres pròpies –explicava a l'ARA el 2014–. A més, vam acordar que les nostres creacions eren col·lectives i que sempre respectaríem les opinions de tots els integrants. Això ara és normal però llavors era revolucionari".

Entre 1961 i 1968 Font va participar en la creació de quatre espectacles de la companyia i va plasmar la seva passió pel mim en un personatge, el MEC. El 1968 es desvincula d'Els Joglars i un any després participa en la fundació d'El Timbal, una escola privada de teatre i dansa contemporània que va ser pionera a l'Estat i que encara funciona avui, des del 2010 com a cooperativa de treball. Segons Font, la missió de l'escola era ser "un canalitzador de vocacions i capacitat per a l'escalada d'objectius professionals però, a la vegada, un reducte alliberador d'emocions i sentiments".

Sempre actiu, Font va posar en marxa altres grups i companyies de teatre com Facècia, Gacs i Teatre del Rebombori, i el 1980 va actuar al Festival Internacional de Mim de Zuric. Durant els quatre anys següents, Font va organitzar el Festival Internacional de Mim de Barcelona. El 1999 va crear l'Associació Catalana d'Escoles de Teatre i el 2010, a Capellades, va impulsar el Teatre La Lliga. "Estic satisfet perquè he fet el que volia fer", explicava a l'ARA. "A més, totes les coses que he fet han estat de profit col·lectiu i això m'omple de satisfacció".

stats