Cultura 01/01/2019

Mor el compositor Joan Guinjoan

Considerat un dels pares de la música contemporània a Catalunya, ha mort aquest dimarts als 87 anys

Ara
2 min
Joan Guinjoan en una imatge de l’any 2011.

BarcelonaJoan Guinjoan, un dels grans compositors del panorama català, va morir ahir als 87 anys, segons va transcendir a última hora de la nit. Actiu gairebé fins al final, Guinjoan deixa un gran llegat i l’admiració del món musical. Ahir van lamentar la pèrdua músics com Benet Casablancas; el director de l’Auditori de Barcelona, Joaquim Garrigosa, i el director artístic del Palau de la Música, Víctor Garcia, entre altres professionals i amics.

Guinjoan havia nascut el 1931 a Riudoms (Baix Camp) i es va formar inicialment al Conservatori del Liceu, a Barcelona. Va continuar la formació a París, on es va perfeccionar en els camps de la composició, l’orquestració i l’electroacústica. Va ampliar els estudis de composició i fuga amb el mestre Cristòfor Taltabull.

Una carrera fecunda

Fins als anys 60 del segle passat va actuar com a pianista, i a partir d’aquell moment es va dedicar a la composició, sobretot després d'entrar en contacte amb l’avantguarda musical francesa el 1964. A partir d’aleshores es convertiria en el gran introductor i defensor a Catalunya i Espanya de la música contemporània, amb incansables iniciatives. Al llarg de la seva fecunda trajectòria va dirigir prestigioses orquestres a Europa i Amèrica, i va rebre nombrosos premis, com el Premio Nacional de la música espanyol, el 1990, i el Premi Nacional català el 1995.

Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 1991, als anys 80 havia fundat i dirigit el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània. Nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres i Oficial de les Arts i les Lletres de França, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. I aquell mateix any va ser investit doctor ' honoris causa' a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. El 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu l’òpera 'Gaudí', amb llibret de Josep Maria Carandell.

El món de la música en recorda el llegat

El músic i compositor Benet Casablancas ha lamentat la mort de Guinjoan a través de Twitter. "Un record emocionat per al mestre i amic Joan Guinjoan, un gegant de la creació musical del nostre país", ha expressat en una piulada.

També ho ha fet el pianista Emili Brugalla amb un missatge a les xarxes socials:

Per la seva banda, el director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana, Víctor Garcia, ha volgut recordar una de les obres de Guinjoan: "La teva 'Simfonia núm. 3 Sincrotró-Alba' ocuparà un espai molt especial en el meu cor".

El director de l'Auditori, Joaquim Garrigosa, també ha expressat el condol a través de Twitter i ha recordat que Guinjoan deixava un "llegat important com a músic i com a impulsor de la presència de la música contemporània a Catalunya".

stats