Còmic
Cultura 24/04/2012

Mor Josep Maria Berenguer, fundador d''El Víbora' i pare del còmic 'underground'

L'editor de La Cúpula, de 68 anys, va ser l'impulsor de les carreres d'artistes com Nazario, Miguel Gallardo o Max

Xavi Serra
1 min

BarcelonaDesprés d'una llarga malaltia, Josep Maria Berenguer va morir ahir a Barcelona. Des de les pàgines de la revista 'El Víbora', que ell mateix va fundar a finals dels anys 70, va impulsar el còmic 'underground' espanyol i va propiciar la publicació d'autors emergents de l'època com Nazario, Mediavilla, Max o Miguel Gallardo.

Per tal d'editar 'El víbora', Berenguer va fundar Ediciones La cúpula, que des del 1979 es va convertir en el gran referent de les noves tendències del còmic 'underground'. Va publicar tant autors locals com internacionals: clàssics nord-americans com Robert Crumb, Gilbert Shelton, el relleu generacional dels anys 80 i 90 que van protagonitzar Peter Bagge, Daniel Clowes, els germans Beto i Jaime Hernandez, Charles Burns, etc.

El 1991 Berenguer va fundar una de les capçaleres mítiques del còmic eròtic a l'estat, 'Kiss Comix', que a finals dels 90 fins i tot va donar peu a una versió en anglès, 'The french kiss'. La revista va acollir el treball d'autors clàssics del gènere i noves firmes, i es va publicar ininterrompudament fins a l'agost de l'any passat, en què se'n va publicar el darrer número.

El 2004 també va desaparèixer la revista insígnia de l'editorial, 'El Víbora'. Després de 300 números i d'haver arribat a vendre'n 80.000 exemplars mensuals, Berenguer es va veure obligat a tancar la paradeta, perquè els 6.000 exemplars que venia ja no la feien rendible.

stats