LITERATURA
Cultura 25/03/2012

Mor l'escriptor italià Antonio Tabucchi als 68 anys

Un dels grans escriptors italians contemporanis i el principal especialista en l'obra del portuguès Fernando Pessoa ha mort aquest diumenge a Lisboa

Ara
2 min
Antonio Tabucchi

BARCELONAL'escriptor italià Antonio Tabucchi ha mort a Lisboa aquest diumenge als 68 anys a causa d'una malaltia breu, ha informat l'editorial Feltrinelli i mitjans portuguesos. Serà enterrat dijous en aquesta ciutat, on vivia i impartia classes.

La carrera de Tabucchi (Pisa 1943 - Lisboa 2012) va estar marcada per l'impacte de la literatura de Fernando Pessoa. La va descobrir als anys 60 a la Sorbona, i va quedar tan fascinat que quan va tornar a Itàlia es va posar a estudiar portuguès per entendre'l millor. Tabucchi va acabar sent professor de llengua i literatura portuguesa a la Universaitat de Siena. Fins i tot es va acabar traslladant a Portugal a viure. La seva muller, Maria José de Lancastre, amb qui ha tingut dos fills, ha traduït a l'italià moltes de les obres de Pessoa.

L'escriptor estava considerat fins avui el capdavanter de la seva generació. Ha estat guardonat amb premis com el Campiello i el Viareggio-Rèpaci a Itàlia, el Prix Médicis Étranger, el Prix Européen de la Littérature i el Prix Méditerranée a França. Entre les obres més conegudes de l'autor hi ha 'Piazza d'Itàlia' (1975), 'Dona de Porto Pim' (1983), 'Nocturn a l'Índia' (1984) –el seu primer gran èxit–, 'Afirma Pereira' (1994) –que Marcello Mastroiani va protagonitzar el 1995 al cinema–, 'Tristano es mor' (2004) i 'El temps envelleix de pressa' (2010). A l'escriptor li agradaven les històries curtes, i les seves novel·les tenien de protagonistes personatges als quals un viatge o una trobada els canvia la vida.

Era el més europeu dels escriptors italians –tenia dues pàtries: Portugal i Itàlia– i un dels més compromesos. El personatge del periodista catòlic Pereira, d''Afirma Pereira', una trama que es desenvolupa sota la dictadura de Salazaar, a més de deixar palès l'amor de Tabucchi per Portugal, es va convertir en un símbol de la llibertat d'informació al món sencer i un estendard en contra de l'arribada al govern de Berlusconi el 1994. Tabucchi va ser clar i contundent contra aquell govern, que acusava de censor, i en feia còmplice la UE. En un dels seus últims articles a 'El País', reclamava la necessitat de 'desberlusconitzar' Itàlia: "Els mercats europeus han acomiadat Silvio Berlusconi. És un alleujament saber que un monstre com aquest està apartat de la vida pública. Però no serà tan fàcil 'desberlusconitzar' Itàlia ni eradicar el microbi que ha difós per tot Europa".

stats