Cinema
Cultura 21/03/2012

Mor Tonino Guerra, el gran guionista del cinema europeu

Va escriure els guions de títols clàssics de Federico Fellini, Michelangelo Antonioni, Andrei Tarkovsky i Theo Angelopoulos

Ara
1 min
Tonino Guerra

BarcelonaL'escriptor, poeta i guionista italià Tonino Guerra ha mort a la seva casa de Rimini als 92 anys. Com a guionista, Guerra va col·laborar al llarg de la seva carrera amb alguns dels directors de cinema europeus més importants: Federico Fellini, Michelangelo Antonioni, Andrei Tarkovsky i Theo Angelopoulos.

Tonino Guerra va publicar poesia, novel·les i contes abans d'estrenar-se com a guionista el 1957 a 'Homes i llops', de Giuseppe De Santis. Tres anys després començava la seva prolífica relació amb Antonioni a 'L'aventura', amb qui va col·laborar també en els guions de 'La nit', 'L'eclipse','Zabriskie Point', 'El desert vermell' i 'Blow up'. Guerra també va ser guionista d'altres grans directors italians com Federico Fellini ('Amarcord', 'E la nave va', 'Ginger i Fred'), Mario Monicelli ('Casanova 70), els germans Taviani ('Good Morning Babilonia'), Francesco Rossi ('Lucky Luciano') i Marco Bellochio ('Enric IV').

Però Guerra no es va limitar a treballar amb directors italians. També va ser guionista d'Andrei Tarkovsky a la penúltima pel·lícula del genial director rus, 'Nostalghia', i va col·laborar regularment amb el grec Theo Angelopoulos, per al qual va escriure els guions de 'Paisatge a la boira', 'La mirada d'Ulisses', 'L'eternitat i un dia' i les dues primeres parts de la inconclusa 'Trilogia'. El 2004 va escriure el guió per al segment que Steven Soderbergh va dirigir al film col·lectiu 'Eros'.

"Tonino era una persona extraordinària que travessa pràcticament un segle de la cultura italiana", assegurava avui Walter Veltroni, exalcalde de Roma i exministre de Cultura d'Itàlia. "Hem perdut un poeta, un geni, una persona meravellosa".

stats