Cultura 23/03/2019

El Museu d'Auschwitz demana als turistes que no es facin fotos "frívoles" a les vies del tren per respecte a les víctimes de l'Holocaust

El memorial recorda que en aquest camp de concentració van ser "assassinades" un milió de persones

Ara
2 min

BarcelonaEl museu de l'antic camp d'extermini nazi d'Auschwitz, construït pel Tercer Reich en la Polònia ocupada, ha demanat a través d'una piulada a Twitter als seus visitants que s'abstinguin de fer-se fotos frívoles en un recinte on van ser "assassinades" un milió de persones.

"Cada any ens visiten centenars de milers de persones de tot el món i, lamentablement, veiem com una part d'ells aprofiten el seu recorregut per l'antic camp de concentració per fer-se fotos en actitud frívola, sense tenir en compte que estan en un lloc on va tenir lloc una tragèdia humana", han explicat fonts del museu d'Auschwitz a Efe.

La gota que ha fet vessar el got de la paciència a Auschwitz són les fotografies que diversos visitants es fan caminant sobre les vies de la línia fèrria que conduïa els deportats als camps de concentració. Unes fotografies que els protagonistes pugen immediatament a les seves xarxes socials.

"Hi ha llocs millors per aprendre a caminar sobre una barra d'equilibri que l'indret que simbolitza la deportació de centenars de milers de persones cap a la seva mort", lamenten els responsables del museu d'Auschwitz en la seva piulada a Twitter, en la qual mostren diversos exemples d'aquestes "imatges frívoles".

No és la primera vegada que les fotografies en memorials de l'Holocaust generen polèmica. El 2017, l'artista israelià Shahak Shapira va publicar imatges on combinava les fotografies frívoles dels visitants amb imatges reals de les víctimes de l'Holocaust.

"Auschwitz és un lloc on s'ha d'anar a recordar un episodi tràgic de la història, a reflexionar i a aprendre el que hem d'evitar perquè no es repeteixi una cosa així, no és un lloc per frivolitzar", insisteixen des del museu.

S'estima que més d'un milió de persones, majoritàriament jueves, van morir a Auschwitz i al camp annex, Birkenau, (Oswiecim i Brzezinka, en polonès) a causa dels maltractaments, les cambres de gas Zyjklon B, la fam, l'esgotament i les malalties.

Avui, Auschwitz-Birkenau és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i un museu-memorial de 200 hectàrees visitat cada any per més d'un milió de persones.

stats