Litigi per l'art sacre
Cultura 25/02/2021

El Museu de Lleida acabarà d'entregar a l'Aragó 83 obres de la Franja els dies 5 i 10 de març

La consellera de Cultura expressa "indignació i disgust" i el MNAC enviarà obres a Lleida per suplir els buits que quedaran

ARA
3 min
El frontal de Tresserra, una de les 111 obres que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama ara a Catalunya als tribunals civils. Està datat de la segona meitat del segle XIII. / ACN

El Museu de Lleida lliurarà a l'Aragó els 83 béns de la Franja que són objecte de l'execució provisional de la sentència sobre el litigi de l'art sacre en dos trasllats que es faran el 5 i el 10 de març. L'enviament es farà de manera coordinada amb els responsables del Museu Diocesà de Barbastre-Montsó. Així es va comunicar ahir al Jutjat de Barbastre a través d'un escrit que va enviar el Consorci del Museu de Lleida i al qual ha tingut accés l'ACN. Això no obstant, el Consorci adverteix al jutjat que abans del trasllat és "imprescindible" resoldre els recursos presentats contra l'execució provisional per no vulnerar "drets fonamentals", ja que seria "impossible" restaurar la situació anterior si no s'acaba confirmant.

El Museu de Lleida ja ha lliurat 28 obres en dos trasllats al Museu de Barbastre. Eren peces d'orfebreria i d'altres que estaven en dipòsit a l'equipament lleidatà, no exposades. Ara, però, es lliuraran la resta de béns en litigi, incloent-hi la quinzena que formen part de l'exposició permanent del museu, com el frontal de Sant Vicenç, l'arqueta i el frontal de Sant Hilari i el frontal i els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres.

Amb "indignació i disgust"

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha dit que el lliurament dels 111 béns de la Franja del Museu de Lleida al de Barbastre es fa contra voluntat, amb "indignació i un disgust profund". El Consorci ho està fent perquè no hi ha cap més alternativa davant les "amenaces penals i econòmiques" que ja s'han pogut veure en l'altre litigi recent sobre l'art de Sixena. Ponsa ha recordat que aquests béns són propietat del bisbat de Lleida i, com que ha decidit lliurar-los d'acord amb l'execució provisional de la sentència, "no ens hi podem oposar". La consellera ha qualificat de "política" la justícia que ha sentenciat a lliurar l'art i s'ha resignat a esperar en un futur si els donen la raó en tots els recursos presentats.

El Consorci del Museu de Lleida, amb els patrons de les diferents institucions que el conformen –Diputació de Lleida, Paeria, Consell Comarcal del Segrià i bisbat de Lleida–, es va reunir el 14 de febrer a la tarda, en plena jornada electoral, per consensuar el calendari de lliurament "contra el cor i contra la nostra voluntat", ha insistit. La consellera també ha dit que el més gruixut del cas és que les decisions judicials s'han saltat els criteris artístics de protecció del patrimoni i de la unitat de col·lecció.

El Cercle d'Amics del Museu de Lleida lamenta el silenci dels partits polítics

Mentre que a l’Aragó el retorn de les peces s’ha celebrat en gran, a Catalunya el Cercle d’Amics del Museu de Lleida lamenta el “silenci” dels polítics. “Estem força preocupats, no tant perquè les obres marxin, perquè entenem que s’ha d’acatar la sentència judicial, encara que sigui una execució provisional, sinó per com ha anat tot el procés i tots el silencis que hi ha hagut”, afirma el vicepresident del Cercle d’Amics del Museu de Lleida, Manuel Larraga. “El silenci ha sigut la nota predominant després de contactar amb els partits que havien fet resolucions reclamant la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida i la conselleria de Cultura”, subratlla. Tampoc no van aparèixer durant la passada campanya electoral.

Des del Cercle d’Amics del Museu de Lleida també els preocupa que aquest silenci fa semblar el litigi per l’art sacre una problemàtica “local” i que no hi hagi la consciència que en el futur podran produir-se més reclamacions. “Voldríem que el compromís s’estengués per tot Catalunya, que és prengués consciència que l’entrega de les peces és un atac a la col·lecció del Museu de Lleida i que demanem el compromís que s'arribarà, si cal,  fins al Tribunal Europeu de Drets Humans”, explica Larraga.

El MNAC aportarà obres a Lleida

Àngels Ponsa també ha dit que quan acabin les obres a la Sala Gòtica començaran a arribar peces de "primera magnitud" provinents del MNAC per poder mantenir el relat de la Franja a Lleida. El projecte l'estan treballant els dos directors dels museus per exposar les obres i poder mantenir el relat de la Franja al museu lleidatà. La previsió és que aquest trasllat d'obres es faci una vegada acabi la reforma de la Sala Gòtica del Museu de Lleida.

stats