Cultura 10/11/2016

El Museu de Lleida serà declarat museu d'interès nacional

L'augment de rang no tindrà un efecte directe en el litigi de Sixena

Ara
2 min
Lleida-Barbastre Vint anys de disputa per l’art sacre

BarcelonaLa Junta de Museus de Catalunya ha donat llum verda a la declaració del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal com a museu d’interès nacional en considerar que té una “significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya", com la importància i el valor elevat del conjunt de béns culturals de les seves col·leccions i l’interès del seu patrimoni museístic. Ho signarà els pròxims dies el conseller de Cultura.

Això no significa que s’incrementi el nivell de protecció i catalogació de les peces del Museu, i per tant no tindrà efectes legals en el litigi de Sixena, tot i que rep aquest reconeixement –que té implicacions a nivell de marca, de rellevància i fins i tot de recursos pressupostaris– incloent-hi les peces que provenen de l’Aragó, que històricament formaven part del bisbat de Lleida, fins fa 21 anys. El fons, amb 32.000 objectes, està integrat bàsicament per tres col·leccions: la de l’antic Museu Diocesà, la d’arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la del tresor de la catedral de Lleida. La Junta de Museus considera que “el conjunt del Museu de Lleida és indispensable, doncs, no només per entendre la història i la cultura catalanes sinó, fins i tot, les de l’Aragó”.

Actualment completen la llista de museus d’interès nacional la Fundació Joan Miró, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de Montserrat i el Museu Picasso.

Aquesta decisió forma part dels compromisos del conseller Vila amb la cultura de Lleida, que inclouen la compra d’una col·lecció de ceràmica lleidatana del segle XVII, formada per 24 peces, i el dipòsit estable de diverses obres procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC); dues restauracions a la Seu Vella de Lleida, el 2017 i el 2018, amb un cost de 1.750.000 euros; el finançament de la nova seu del Museu Jaume Morera –Museu d’Art de Lleida (MALL)– i un increment anual del 10% de l’aportació al Centre d'Art la Panera, fins als 170.000 euros.

stats