Música
Cultura 18/12/2019

'Musica i exili' reivindica Teresa Rebull, Pau Casals, Robert Gerhard i Josep Carner

La Generalitat recorda els músics i el poeta amb actes a Catalunya, Anglaterra i Bèlgica

Sílvia Marimon
2 min
Teresa Rebull en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl compositor Robert Gerhard (1896-1970) va néixer a Valls i va morir a l’exili anglès. La cantautora i activista cultural Teresa Rebull (1919-2015) va néixer a Sabadell i va exiliar-se a Banyuls de la Marenda, on va decidir fixar la seva residència. El poeta Josep Carner (1884-1970), nascut a Barcelona, va haver de marxar a Brussel·les, d’on no va tornar. I el compositor i violoncel·lista Pau Casals (1876-1973) no va voler trepitjar l’Espanya franquista i va morir a Puerto Rico. A tots ells els vol recordar Música i Exili, un programa gestat precisament des de l’exili per l’exconseller de Cultura Lluís Puig. Són més d’un centenar d’activitats que es volen fer en diferents països, entre els quals el Regne Unit i Bèlgica, amb l’objectiu de "rellançar al món" aquests quatre artistes exiliats.

Puig, que ha estat present a través d'una pantalla a la roda de premsa que s'ha fet a la conselleria de Cultura per presentar el programa, ha destacat la importància que siguin precisament els concerts dedicats a commemorar el centenari del naixement de Rebull els que donin el tret de sortida: "Rebull era l'àvia de la Nova Cançó, i estic content que sigui precisament ella la que comenci perquè la vaig conèixer i perquè és una dona, i sovint les dones estan amagades, costa de veure-les en les commemoracions oficials". Puig ha lamentat que Rebull hagués estat oblidada i ha destacat que va ser una dona lluitadora: "Volem destacar aquesta capacitat de creació cultural des de l'exili".

Actes a Catalunya, Bèlgica i el Regne Unit

El cicle arrenca aquest dijous 19 de desembre al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb les jornades Dona i exili i un debat. L'endemà es presentarà, a l'Auditori Espai Ter, l'espectacle inèdit Cançó i memòria, una coproducció amb el festival Barnasants i l'ADEP.CAT que s'enregistrarà en directe i que es podrà veure a L'Auditori de Barcelona el 21 de març. Hi haurà també un homenatge a Rebull a Perpinyà, una exposició a Cambridge sobre Gerhard –el 2020 se celebra el 50è aniversari de la seva mort, i el 2021, el 125è aniversari del seu naixement– i la gira dels concerts El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra a Bèlgica i Catalunya, a més de diferents actes que recordaran el cinquantenari de la mort de Carner a Brussel·les.

El pressupost estimat, segons el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, és de 750.000 euros. Un 50% els aportarà la Generalitat i l'altre 50% s'espera que els aportin ajuntaments, institucions i que se'n puguin recaptar el 20% amb els ingressos que generin les diferents activitats. D'altra banda, hi ha un acord que encara s'ha d'aprovar perquè el ministeri d'Exteriors de Flandes faci una aportació de 60.000 euros per a la gira d'El pessebre. El concert, amb la música de Pau Casals, es farà amb una orquestra flamenca, músics i cors catalans, i en escenaris catalans i flamencs.

La consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga, ha destacat la importància de la "internacionalització de la cultura catalana" perquè el món la conegui: "Volem que la gent sàpiga que són catalans [referint-se a Rebull, Gerhard, Casals i Carner] i donar-los valor ara que la cultura i la política catalana estan patint tant".

stats