Música

10 imprescindibles del Sónar 2022

El festival arriba a la 27a edició amb més d'un centenar d'actuacions

5 min
The Chemical Brothers.

BarcelonaTorna el Sónar amb la dimensió desitjada, la mateixa que abans de la pandèmia. Des d’aquest dijous i fins dissabte hi haurà més d’un centenar d’actuacions a la Fira Barcelona a Montjuïc i a la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. Una de les novetats és la reformulació del Sónar+D, que evoluciona cap a un model més performatiu perquè “els científics necessiten festivals com el Sónar per explicar el que fan a un públic no acadèmic”, tal com diu Antònia Folguera, comissària del Sónar+D. Amb les dosis justes d’experimentació, festa i provocació, entre els imprescindibles d’aquesta 27a edició n'hi ha aquesta desena.

Moderat

El retrobament amb l’ànima pop del ‘minimal techno’ alemany

El trio alemany Moderat és un dels grans reclams de la nit de divendres al Sónar, com ja ho va ser en l’edició del 2017. Aquesta vegada, Sascha Ring, Gernot Bronsert i Sebastian Szary hi estrenen un xou a propòsit del seu quart disc, More d4ta (2022), anagrama de Moderat 4 i alhora una al·legoria que adverteix contra les fake news. Techno minimal i pop conflueixen novament en un disc marca de la casa que només el temps dirà si està a l’altura de cims com aquell debut del 2009 que incloïa joies com Les grandes marches.

The Blaze

La melancolia de l’electrònica francesa

El duo francès The Blaze, format pels cosins Guillaume i Jonathan Alric, va actuar en l’última jornada del Primavera Sound del 2018, l’any de publicació del disc Dancehall. Tanmateix, fins ara no havia passat pel Sónar: hi debutarà divendres, la mateixa nit que Moderat, per escampar el seu particular emodance, una música electrònica amarada de melancolia que a les hores adients pot esdevenir èpica.

Kate Crawford i Trevor Paglen

Ètica i política de la intel·ligència artificial

Antònia Folguera admet que “la pandèmia i la crisi climàtica han fet que escoltem més els científics”. Justament de l’àmbit de la ciència i la tecnologia són molts dels participants al Sónar+D, aquest any més integrat que mai en les dinàmiques del Sónar de Dia. I divendres cal escoltar gent com la investigadora Kate Crawford i l’artista Trevor Paglen, que fan recerca sobre les implicacions socials i polítiques de la intel·ligència artificial.

Maria Arnal & Marcel Bagés, Tarta Relena i el Niño de Elche

Tres projectes especials basats en la confiança mútua

El Sónar és un festival que s’hi posa bé, quan els artistes volen provar coses noves. Rosalía hi va estrenar el xou d’El mal querer el 2018 cinc mesos abans de la publicació del disc, i són molts els artistes que han comptat amb la complicitat del Sónar per experimentar, com el Niño de Elche, que divendres estrenarà el Concert de músika festera, amb una banda simfònica de músics valencians i la col·laboració d’Ylia el propòsit del qual és crear a partir de les músiques de les festes populars valencianes (del Misteri d’Elx a la Ruta del Bakalao), seguint el camí que va obrir a Raverdial amb Los Volube, que també es va veure al Sónar, l’any 2015. En el cas de Maria Arnal & Marcel Bagés, hi presentaran dissabte Hiperutopia, un nou apèndix escènic de Clamor, aquesta vegada amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català. L’element coral serà igualment fonamental aquest dijous en el concert del duo Tarta Relena, que tindran la companyia d’un cor de setze veus per eixamplar l’impacte de la música del disc Fiat Lux

Arca

Perquè amb Arca mai se sap què passarà

“El Sónar no és un festival de repertori, sinó de gent amb caràcter que fa recerca”, diu un dels directors del Sónar, Ricard Robles. Poca gent amb més caràcter i més ganes d’experimentar que Arca. L’artista de Veneçuela resident a Barcelona té una relació de confiança gairebé absoluta amb el festival. Hi ha ofert xous impactants i sorprenents, i res fa pensar que no ho sigui aquest dissabte, per primera vegada al Sónar de Nit.

C. Tangana

La versió festivalera del millor concert de l’any

No serà com el concert del Palau Sant Jordi del 23 d’abril, perquè s’ha d’adaptar a les lògiques d’un festival, però en qualsevol cas l’actuació de C. Tangana divendres al Sónar de Nit (21.30 h) pot ser un dels moments àlgids del festival. També és una bona oportunitat perquè l’autor d’El madrileño foragiti el mal record de l’anterior visita al festival, l’any 2017: “El pitjor concert de la meva carrera”, va explicar Tangana a l’ARA.

Rojuu

L’estrella inesperada que va sorgir del trap

El barceloní Roc Jou Morales, de tot just 19 anys, és l’estrella que no s’esperava que pogués sorgir del trap. Com va fer Billie Eilish, Rojuu ha bastit una personalitat artística única a partir de vulnerabilitats adolescents i, en el seu cas, amanint el trap amb un pop ombrívol (però no sempre) cada dia amb més seguidors. Prolífic (dos àlbums aquest any), el festival l’acull aquest dijous a l’escenari SonarPark del Sónar de Dia, per on també desfilarà més talent local d'abast global, com ara el raper Morad (dissabte).

Pongo

La nova diva del kuduro

Ritme, sentiment i magnetisme conviuen en el projecte de Pongo, l’artista angolesa que expandeix les possibilitats del kuduro. Quan era una adolescent, va ser imprescindible en un dels grans èxits del grup afroportuguès Buraka Som Sistema, Kalemba (Wegue Wegue). Després d’un llarg període de silenci, va renéixer amb el disc Baia (2018), fusió de ritmes com el kuduro, el semba i el kizomba amb diferents evolucions de l’R&B. I ara, tal com va demostrar al Sónar de Lisboa, ja és tota una diva.

The Chemical Brothers

Himnes per a la febre de dissabte a la nit

La nostàlgia pot treure el cap en un xou de The Chemical Brothers. És inevitable en un projecte que Tom Rowlands i Ed Simons van posar en marxa fa trenta anys. També hi reclamaran el seu espai una bona colla d’himnes transgeneracionals de la música electrònica de ball. El Sónar ha programat l’espectacle dissabte a les 22.30 h, pòrtic de la nit en què el festival vol esdevenir pura celebració.

Anfisa Letyago

'Techno' italià per a la “gran pista de ball”

L’esperit més hedonista del Sónar es viurà dissabte a la nit. Es tracta de muntar una gran pista de ball fins a les 7.30 h. Per aconseguir-ho el festival confia en les mans de DJ com la productora Anfisa Leytago, que arribarà de Nàpols amb tones de techno profundíssim.

stats