Música

Canet Rock contra el feixisme i contra la regressió de drets i llibertats

Els artistes participants en el festival despleguen una pancarta a l'escenari per fer una crida a aturar l'extrema dreta

ARA
2 min
La pancarta contra el feixisme a l'escenari del Canet Rock 2023.

Barcelona"Aturem el feixisme", deia la pancarta que es va desplegar aquest dissabte a l'escenari del Canet Rock. Va ser després del concert de Joan Dausà, i darrere la pancarta hi havia els artistes participants en la novena edició del festival, que ha aplegat 25.000 espectadors. “Contra el feixisme: solidaritat, empatia, diversitat, cooperació i llibertat!”, van dir The Tyets a l'acabar la lectura d'un manifest compartida amb Pupil·les, Triquell, Suu, Els Catarres, Pèl de Gall, Joan Dausà i Els Amics de les Arts. Abans la directora del festival, Gemma Recoder, va recordar aquella primera edició del Canet Rock dels anys setanta que es va celebrar el 1975, encara amb el dictador Franco viu. "Alguns volen tornar a aquells temps grisos", va advertir Recorder.

Joan Dausà, connectant amb la història per la lluita de les llibertats, va explicar que s'ha "avançat molt des d'aleshores gràcies al compromís i la lluita de moltes persones, i la voluntat d'una societat civil oberta i integradora, i no estem disposats a retrocedir; al contrari, volem continuar avançant". El trio Pupil·les, que durant l'actuació ja havien fet proclames feministes, van afegir que cal seguir avançant en la igualtat real en tots els àmbits de la societat i erradicar d'una vegada per totes la violència masclista, deixant clar que "és masclista" i que “no se'n pot de cap altra manera”, en referència a les giragonses retòriques dels governs de coalició entre el PP i Vox.

Canet Rock contra el feixisme.

Triquell, que havia obert el festival a les 18 h, i amb la pancarta contra el feixisme darrere, va dir: “No cedirem tampoc en la llibertat d'expressió. Prou jutjar músics, actors i humoristes per expressar-se artísticament mentre els missatges feixistes i d'odi campen lliurement. La llibertat d'expressió només té un límit: el respecte als drets humans!” I Suu, en referència a la identitat sexual i el moviment LGTBIQ, va reclamar normalitzar d'una vegada que la identitat i l'orientació sexuals són "diverses" i que "a l'única persona a qui li ha d'importar és a un mateix".

"La llengua catalana no es toca –va dir Èric Vergés, d'Els Catarres–. Ni qualsevol de les altres llengües minoritàries que són diversitat i que són riquesa. I ens toca lluitar des de les escoles, des de les institucions, des de la cultura, des del nostre dia a dia per defensar aquesta terra i aquesta cultura".

Al seu torn, els menorquins Pèl de Gall van fer una crida en defensa del planeta. “És més urgent i necessari que mai prendre consciència de l'impacte de l'activitat humana sobre el medi ambient i defensar mesures que minimitzin aquest impacte i ens permetin viure de forma sostenible”, van llegir. I Ferran Piqué, d'Els Amics de les Arts, va manifestar que "són molts i diversos els reptes que ens planteja el món actual i no els podem afrontar des de l'odi, la discriminació, l'individualisme ni els discursos populistes que lluny de proposar solucions els agreugen".

stats