Música

Qui és qui a l'RBF, el festival que aplega 60.000 persones al Fòrum

Anuel AA i Ozuna encapçalen el cartell de la cinquena edició de l'esdeveniment dedicat al reggaeton

3 min
Ozuna, un dels caps de cartell del Reggaeton Beach Festival de Barcelona.

BarcelonaVa començar a la platja de Badalona el 2017 aplegant prop de 8.000 persones. Hi van actuar artistes com Juan Magan, Sebastián Yatra i Bryant Myers. L'any següent el Reggaeton Beach Festival (RBF) es va traslladar al Parc del Fòrum, amb concerts estel·lars de Bad Bunnny i Daddy Yankee; és a dir, primeres espases del reggaeton. Aquell mateix any l'RBF també es va celebrar a Benidorm, Santander i Mallorca. Després del parèntesi pandèmic de 2020-2021, el festival va fer un salt quantitatiu, i el 2023 ha escampat la programació per una dotzena de seus, inclosa Barcelona, amb un cartell que inclou noms com Ozuna, Anuel AA, Arcángel i Jhayco. L'edició barcelonina, que aplegarà 60.000 assistents el dissabte 22 i el diumenge 23 de juliol, serà l'última al Parc del Fòrum, perquè l'RBF del 2024 es traslladarà al Circuit de Catalunya-Barcelona, a Montmeló, un recinte que permetrà augmentar-ne l'aforament fins a les 50.000 persones diàries, 20.000 més que al Fòrum.

El festival, organitzat per DQuality, desplega la programació entre les tres de la tarda i les deu de la nit. Aquest horari ha convençut les persones que han exhaurit les entrades (30.000 cada dia; l'abonament per als dos dies costava 150 euros). El reclam artístic el protagonitzen novament representants rellevants de l'escena del reggaeton, amb almenys quatre noms destacats:

Anuel AA

Dissabte 22 a les 20.15 h

El raper porto-riqueny Anuel AA, hereu de Don Omar i Tego Calderón, és una estrella indiscutible del gènere gràcies a temes com Delincuente i Más rica que ayer, i té una carrera artística que no va estroncar ni el seu pas per la presó, condemnat el 2016 a trenta mesos per possessió il·legal d'armes de foc. Anuel AA també ha alimentat la premsa del cor primer per la relació amb l'artista colombiana Karol G i després pel matrimoni amb la cantant dominicana Yailin La Más Viral.

Ozuna

Diumenge 23 a les 20.25 h

El porto-riqueny Juan Carlos Ozuna manté una productivitat insaciable des que va debutar el 2012 amb la cançó Imaginando. En una dècada ha sigut responsable d'èxits d'abast mundial com Se preparó, El farsante i Dile que tú me quieres, i com Monotonía, el tema compartit amb Shakira i amb el qual la cantant colombiana va engegar la crònica musical de la separació de Gerard Piqué. Ozuna lliga reggaeton, trap llatí i el context romàntic de la bachata en produccions pròpies i en una llarga llista de col·laboracions (de Romeo Santos a Rosalía), que inclou el disc Los dioses, compartit amb Anuel AA.

Jhayco

Dissabte 22 a les 18.45 h

Un altre representant de Puerto Rico. Jesús Manuel Nieves, més conegut com a Jhayco o Jhay Cortez, també juga a la lliga de les estrelles del reggaeton contemporani gràcies a discos com Famouz (2019) i Timelezz (2021). “Si t’agrada el reggaeton, segurament t’agradarà la meva música, però el meu repte és arribar a la gent que no escolta reggaeton”, explicava a l'ARA abans del concert que va fer el desembre del 2021 al Pavelló Olímpic de Badalona.

Arcángel

Diumenge 23 a les 19 h

El pòquer porto-riqueny el completa Arcángel (Austin Agustín Santos), nascut a Nova York però d'origen caribeny. Continuador de la línia evolutiva del reggaeton consolidada per Tego Calderón, Arcángel hi ha anat afegit elements d'electrònica i del drill per oferir una perspectiva més heterodoxa del gènere. Així ho acrediten temes com La Jumpa (amb Bad Bunny), Tú no vive así o la sessió núm. 54 amb Bizarrap.

La programació del Reggaton Beach Festival de Barcelona la completen Bryan Myers, Young Mico, Polimá Westcoast i Jeipy, dissabte; i Eladio Carrión, Mora, Lyanno i Aina da Silva, diumenge.

Cancel·lada l'edició de Madrid

El Reggaeton Beach Festival 2023 s'ha escampat per una dotzena de localitats: Orpesa (Marina d'Or), Tenerife, Avilés, Marbella, Benidorm, Can Picafort (Mallorca), Santander, Torrevella i Nigrán. També havia de celebrar-se a Madrid, aquest cap de setmana, al nou recinte a tocar de Getafe que ha acollit el Festival Mad Cool i el concert de Harry Styles, en tots dos casos amb molts problemes de mobilitat. Finalment, l'Ajuntament de Madrid va decidir no autoritzar l'RBF perquè no es garantien les condicions de seguretat ni d'evacuació adequades. Segons el consistori, els bombers n'han fet un informe desfavorable i el pla de mobilitat és "incomplet".

stats