Música
Cultura Música 02/10/2023

Els imprescindibles de la Fira Mediterrània de Manresa 2023

84 propostes artístiques omplen la programació de la 26a edició de la trobada musical i escènica del Bages

3 min
La cantant Joana Dark.

BarcelonaLa 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebra del 5 al 8 d’octubre, desplega un programa molt estimulant, tant musicalment com en arts escèniques, que premia la creativitat. Aquest any presenta 84 propostes artístiques (48 de música i 36 d’arts escèniques), recupera la presència internacional i, més enllà de la Mediterrània, també posa el focus en la música gallega i la portuguesa. Com a pròleg, el Teatre Kursaal acull el dimecres 4 un concert de la Companyia Elèctrica Dharma, que celebra el cinquantè aniversari.

1.
Raül Refree & Maria Mazzotta

Teatre Kursaal

Dijous 5 d'octubre. 21 h

Raül Refrre i Maria Mazzotta

L’espectacle inaugural de la Fira Mediterrània de Manresa, al Teatre Kursaal, és Evoé!, del músic barceloní Raül Refree, la cantant italiana Maria Mazzotta i el Cor Plèiade. Junts fan un recorregut per la tradició musical de la Pulla amb dramatúrgia de Jordi Oriol. Evoé! és una coproducció de la fira amb el Festival Grec (on es va veure al juliol) i el Festival Clàssics de Barcelona.

2.
Alba Careta & Henrio

Els Carlins

Dijous 5 d'octubre. 16.30 h

Alba Careta & Henrio

La trompetista i cantant Alba Careta i el cantautor i productor Henrio comparteixen Udolç, un nou capítol discogràfic del projecte Càntut. Cançons de tradició oral. La matèria primera són cançons aplegades en el treball de recerca de l'alumnat de Cassà de la Selva. D'aquí en surten dotze cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments de collita pròpia i quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix.

3.
Joana Dark

Teatre Conservatori

Divendres 6 d'octubre. 19 h

Joana Dark

El projecte Joana Dark d’Ariadna Rulló representa perfectament l’alè contemporani amb què la Fira Mediterrània enlaira les músiques d’arrel. Al disc Lo secà, que inclou la col·laboració del seu pare, Ton Rulló, la barcelonina aplica l’electrònica a cançons de vida i sega de Ponent. Una veu molt poderosa.

4.
Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC)

Teatre Kursaal

Divendres 6 d'octubre. 21 h

L'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC)

L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), un dels tresors del país, va estrenar Trencadís a Manresa el 2021, i ara hi torna per presentar Crui, un concert compost i dirigit per Dani López i Martí Torras que té com a eix la transhumància i el transhumanisme. En aquest cas, la Fira Mediterrània, a través de l'Obrador d'Arrel, comparteix la producció amb La Marfà Centre de Creació Musical de Girona i l'Ajuntament d'Olot.

5.
Sara Correia

Teatre Conservatori

Divendres 6 d'octubre. 22.30 h

Sara Correia

El fado troba al seu racó a la Fira Mediterrània de la mà de la cantant portuguesa Sara Correia, una de les grans representants de la nova generació de fadistes. Després de la bona acceptació del disc Do coração (2020), ja té enllestit Liberdade, que es publica aquesta tardor.

6.
Esbart Rocasagna

Plaça Europa

Dissabte 7 i diumenge 8 d'octubre. 12 h

Esbart Rocasagna

Un dels grans actius de la Fira Mediterrània sota la direcció de Jordi Fosas és l’Obrador d’Arrel, que en tres anys ha produït 66 propostes i ha teixit complicitats amb altres iniciatives i espais de creació del país. Un bon exemple és ERA, de l’Esbart Rocasagna de Gelida, un espectacle del coreògraf Quim Bigas, premi Delfí Colomé, que imagina com serien les danses tradicionals si haguessin evolucionat amb el temps. Atenció també a les propostes escèniques de Víctor Pérez Armero, Fran Sieira Compañía de Danza, Àfrica Llorens i Vanesa Aibar & Enric Monfort, i a la instal·lació de Guillem Sánchez Garcia.

7.
Lorena Álvarez y los Rondadores de la Val d'Echo

Els Carlins

Dissabte 7 d'octubre. 16.30 h

Lorena Álvarez

L'asturiana Lorena Álvarez defensa la cançó tradicional com una eina ben útil per explicar el món i el present. Amb aquest esperit ha fet un EP amb Los Rodadores de la Val d'Echo, enregistrat al Pirineu d'Osca. El resultat d'aquesta trobada i intercanvi és sorprenent, com tot el que fa Lorena Álvarez.

8.

La Maria

Teatre Conservatori

Dissabte 7 d'octubre. 19 h

El disc L’assumpció i la manera com expressa el cant valencià han convertit Maria Bertomeu en la revelació de l’any. Just abans d’actuar a Manresa, la cantant d’Oliva ha estrenat Gall roig, gall negre, una impactant versió del clàssic antifranquista de Chicho Sánchez Ferlosio.

9.
Rodrigo Cuevas

Teatre Kursaal

Dissabte 7 d'octubre. 21 h

Rodrigo Cuevas

Amb les entrades exhaurides fa setmanes es presenta Rodrigo Cuevas a Manresa per explicar el seu Manual de romería. Fascinant, atrevit i inimitable, l'artista asturià continua lligant tradicions folklòriques diverses amb produccions electròniques.

10.
Pongo

El Sielu

Dissabte 7 d'octubre. 24 h

Pongo

En la mirada cap a l'Atlàntic que fa aquest any la Fira Mediterrània, brilla especialment la cantant angolesa Engracia Domingos da Silva, més coneguda com a Pongo, la nova diva del kuduro, tal com va demostrar al Sónar de 2022.

stats