Música
Cultura Música 06/06/2023

La música simfònica s'escamparà per la platja del Bogatell

El Liceu, L'Auditori i el Palau de la Música porten la clàssica a tocar del mar

3 min
Xavier Marcè (Ajuntament de Barcelona), Joan Oller (Palau de la Música), Valentí Oviedo (Liceu), Robert Brufau (L'Auditori) i Elisa Duran (La Caixa) a la platja del Bogatell.

BarcelonaDos concerts simfònics gratuïts a la platja del Bogatell de Barcelona i tres actuacions corals a l'Hospital del Mar i en dues residències de gent gran. És el desplegament de Clàssica a la Platja, una iniciativa conjunta del Gran Teatre del Liceu, L'Auditori i el Palau de la Música que es farà els dies 20 i 21 de juny. "Barcelona és el Primavera Sound, el Sónar, el Cruïlla i els concerts d'aquests dies [Bruce Sprinsgteen, Coldplay, Beyoncé], però també és clàssica. I la manera de reivindicar-la és fent concerts en espais tan emblemàtics com la platja", ha dit aquest dimarts el director general del Liceu, Valentí Oviedo, en una roda premsa al Xiringuito Escrivà, a la platja del Bogatell.

El primer concert, el 20 de juny, serà el de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, 73 músics dirigits per Josep Pons que interpretaran el Bolero de Ravel i la Simfonia del Nou Món de Dvořák. L'endemà, l'escenari l'ocuparan els vuitanta músics de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), també sota la batuta del director titular, Ludovic Morlot. El director de L'Auditori, Robert Brufau, destaca precisament "la implicació dels directors titulars de les dues cases amb aquesta aventura que neix amb voluntat de continuïtat". Pel que al repertori de l'OBC, serà "festiu i la gent podrà cantar les tonades de gran repertori", assegura: inclourà Les danses eslaves, també de Dvořák, la sardana per a orquestra Empúries. (Invocació a l’Empordà) d'Eduard Toldrà, El Moldava de Bedrich Smetana, Caprici espanyol de Rimski-Korsakov i la Farandole de Bizet. En aquests dos concerts, l'escenari estarà orientat cap a Sant Adrià de Besòs; és a dir, al revés que quan al Bogatell es fan els concerts de la Mercè programats per Estrella Damm. El so estarà amplificat per arribar a tota la platja, amb una potència sonora per abastar 200 metres. La previsió és tenir uns 10.000 espectadors cada nit.

Els concerts començaran a les 22.30 h i hi haurà dues pantalles de sis metres al costat de l'escenari i una tercera a mitja platja que permetran seguir la retransmissió en directe de Betevé. Més endavant l'enregistrament estarà disponible a la plataforma CaixaForum+.

L'Orfeó Català a l'Hospital del Mar

Joan Oller, director general del Palau de la Música, no descarta que altres anys l'Orfeó Català i altres cors de la casa puguin cantar a la platja si es programa alguna obra simfonicocoral, que no és el cas d'enguany. "Aquest any portem música a gent que no podrà anar a la platja", diu Oller. Les veus femenines del Cor de Cambra, sota la direcció de Maria Guinand, oferiran un programa centrat en músiques sud-americanes, de Piazzolla a Grau, a la Sala Josep Marull de l’Hospital del Mar el 19 de juny a les 12 h. És una actuació gratuïta oberta als pacients i al personal de l’hospital. El mateix dia, a les 18 h, el Cor Petits actuarà i farà un taller a la Residència Almogàvers Ballesol. I els cantaires del Cor Mitjans duran el mateix format a la Residència Amavir Diagonal a les 17.30 h.

La iniciativa Clàssica a la Platja és una ampliació de Barcelona Obertura, el festival que organitzen a principis de la primavera el Liceu, L'Auditori i el Palau de la Música amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. De fet, el consistori destina al conjunt del Barcelona Obertura uns 400.000 euros provinents de la taxa turística, tal com ha recordat aquest dimarts Xavier Marcé, regidor en funcions de Turisme i Indústries Culturals. En aquests concerts a la platja, diu Marcé, "no hi ha cap vocació turística, sinó socialitzadora, perquè la cultura arribi a molta gent".

Entre els precedents dels concerts a la plata hi ha el que va fer l'OBC a tocar de l'Hotel W el 2015 i els que programa la Mercè a la seu del districte de Nou Barris, en què també actuen les orquestres simfòniques del Liceu i L'Auditori.

stats