Obituari
Cultura Música 09/05/2023

Mor Rita Lee, cantant d'Os Mutantes i gran estrella del pop brasiler

Va ser una de les fundadores del tropicalisme i un referent de llibertat durant la dictadura militar

2 min
La cantant brasilera Rita Lee en una imatge de 2011 a Buenos Aires

BarcelonaLa cantant brasilera Rita Lee, que va cantar al capdavant d'Os Mutantes i es va convertir en referent de la música brasilera, ha mort aquest dimarts als 75 anys a São Paulo, segons ha informat la seva família. Caetano Veloso va dir d'ella que era "la més completa traducció de São Paulo", una estrella amb èxits populars com Ovelha negra, Baila comigo, Mania de você. Lança perfume i Amor e sexo, entre molts altres. "Diverses generacions de noies brasileres van accedir a una privilegiada educació sexual a través de les cançons de Rita Lee –va dir Tom Zé–. Van sentir parlar de sexe amb cançons boniques, alegres, d'una manera joiosa, divertida i honesta".

Nascuda a São Paulo el 1947, Rita Lee Jones va debutar en la música quan encara era adolescent amb el grup vocal The Teenage Singers i poc després es va unir als germans Arnaldo i Sérgio Dias Baptista i van formar Os Mutantes, banda fonamental de la revolució musical, estètica i política que va representar al Brasil dels anys 60 el tropicalisme, un moviment format entre d'altres per Caetano Veloso, Gilberto Gil, Tom Zé i Gal Costa. En plena dictadura militar, discos com Os Mutantes (1968), Mutantes (1969) i A divina comédia ou ando meio desligado (1970) van convertir Os Mutantes en la banda més revolucionària del pop brasiler, una explosió psicodèlica de llibertat sonora i rítmica que encara avui sona fresca i trencadora.

El 1973, els camins de Rita Lee i Os Mutantes se separen arran de l'estil més progressiu que els germans Baptista volen donar a la música. La cantant, que ja havia editat dos discos en solitari durant l'etapa del grup, opta per una aproximació intuïtiva i lúdica a la cançó brasilera i dota la seva música d'una actitud vital plena d'ironia i provocació. Durant la segona meitat dels anys 70 va enregistrar quatre discos amb la banda Tutti Frutti i a partir dels 80 va començar a gravar amb el seu marit, el també músic Roberto De Carvalho.

'Lança perfume', de Rita Lee
stats