Història
Cultura 23/10/2017

Barcelona commemora el centenari de la Revolució Russa amb un cicle de conferències

El Born CCM acull 'La revolució que va trasbalsar el món'

Ara
2 min
Barcelona commemora el centenari de la Revolució Russa

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona vol commemorar el centenari de la Revolució Russa amb un cicle de converses i debats que es faran a El Born CCM, sota el títol 'La revolució que va trasbalsar el món'. El cicle busca revisar el llegat d'aquest episodi històric al llarg de sis sessions que es faran del 26 d'octubre al 30 de novembre. I és que el cicle de conferències programat a El Born CCM intenta aproximar-nos al fenomen que va marcar el segle XX des de l'àmbit de la història, de la literatura, de la militància política i del periodisme.

En definitiva, el sovietisme es va estendre arreu del món escampant un anhel revolucionari i determinant, va impregnar la literatura, i la militància política dels comunistes va esdevenir un dels factors més importants en la lluita per la llibertat i la igualtat del segle XX.

El cicle de conferències que organitza el consistori començarà aquest dijous de set de la tarda a nou del vespre i portarà per títol 'La revolució, avui'. En aquesta primera conferència es mostra que la revolució no és una cosa del passat sinó del present. La xerrada es planteja la pregunta de si, cent anys després, la Revolució d'Octubre continua interpel·lant els revolucionaris d'avui.

El dijous 2 de novembre, en el mateix horari, la conferència portarà per títol 'El segle de la revolució', un recorregut pel paradís i l'infern que per uns o per altres va ser la Revolució Russa, de la mà de l'historiador Josep Fontana.

El dimecres 8 de novembre: 'L'afer Zhivago. Una història editorial de la Guerra Freda', sobre una de les històries més fascinants de la Guerra Freda tal com s'ha reconstruït en un parell de llibres recents de Paolo Mancosu, que estarà acompanyat a la conferència pel fill de l'editor Feltrinelli, i junts projectaran i comentaran documents inèdits.

El dijous 16 de novembre la conferència portarà per títol 'El fill roig de la militància', on Luciana Castellina i Eulàlia Vintró explicaran la conversió de la política en una religió. El dijous 23 de novembre serà el torn de 'La revolució que va arribar el dia després de la seva arribada'. La Revolució Russa ho va capgirar tot i va donar una embranzida als nous corrents artístics i culturals. Hito Steryerl es preguntarà sobre l'art i la revolució a través de les imatges, i així ho exposarà en la conferència.

Finalment, el dijous 30 de novembre tindrà lloc 'La implosió de l'URSS'. El Nadal de 1991 l'URSS va passar a la història. El projecte reformista de Mikhaïl Gorbatxov va fracassar i es va accelerar el procés de desintegració de l'URSS. Rafael Poch, corresponsal de 'La Vanguardia', va fer la crònica de la Rússia postsoviètica durant més de cint anys, i serà precisament ell qui ho explicarà a la conferència.

stats