POLÍTICA CULTURAL
Cultura 08/06/2012

El nou CoNCA ja té consellers

David Albet, Carles Duarte, Valentí Puig, Isona Passola, Gemma Sendra i Mercè Gisbert són els noms que proposa el president de la Generalitat per formar el CoNCA. Fa set mesos va dimitir l'equip anterior.

Laura Serra
2 min
El nou CoNCA ja té 
 Consellers

BARCELONA.El 7 de novembre de l'any passat el plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) va fer un cop d'efecte: van dimitir en bloc deu dels onze membres. S'oposaven de ple a les intencions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que d'ençà que va entrar al Govern tenia clar que volia modificar les atribucions de l'entitat. Segons el conseller, es tractava d'un òrgan poc transparent, massa car i lent. "Per cada 1.000 € de subvenció se'n gasten uns 600 en la tramitació", deia Mascarell. Els dimissionaris -entre els quals, professionals com Francesc Guardans, Jordi Coca, Xavier Antich i Sílvia Munt- opinaven que el conseller pretenia convertir-los en un "organisme irrellevant" buidant de continguts la institució en el marc d'una "involució política i cultural".

La guerra oberta es remunta a la presentació de la llei òmnibus d'agilitat administrativa el març de l'any passat. Llavors Mascarell va posar les cartes sobre la taula: modificava la llei del 2008 del CoNCA traient-li competències executives. El CoNCA quedava com un organisme consultiu amb capacitat per fer informes i dictàmens, però sense pressupost propi ni possibilitat de decidir a qui se li donen les ajudes.

El Consell de les Arts repartia 10,5 milions d'euros (el 2,9% del pressupost de la conselleria) que havia de destinar a ajuts a la creació, a fer informes i a mantenir-se. Tenia una plantilla de 49 persones. Dels onze consellers, tres cobraven uns 80.000 euros a l'any i la resta, 27.000.

Al desembre Mascarell va poder tirar endavant la seva proposta amb l'ampli suport parlamentari de PSC, CiU i ERC i l'abstenció del PP. El CoNCA -que s'havia fundat tot just el 2009 amb el govern tripartit- tindria set membres i s'ocuparia d'assessorar i avaluar les polítiques culturals públiques.

Després de set mesos justos d'impàs, en què només s'ha quedat a l'organisme qui n'era vicepresidenta, Pilar Parcerisas, ahir el president de la Generalitat va fer públics el sis noms que proposarà al Parlament perquè formin el CoNCA. Són noms que Ferran Mascarell ja ha consensuat prèviament amb els partits polítics.

Els nous consellers provenen de diversos àmbits professionals: David Albet és músic i director de la Barcelona 216; Carles Duarte és poeta i lingüista i director de la Fundació Lluís Carulla; Mercè Gisbert és activista cultural, doctora en filosofia i educació i treballa al departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili; Gemma Sendra és gestora cultural i ha treballat de gerent del Macba, la Fundació del Liceu, en la direcció del Fòrum de les Cultures i a la secretaria general del departament de Cultura; Isona Passola és productora de films com Pa negre i directora, i Valentí Puig és periodista i té diversos premis com a novel·lista. En les pròximes setmanes el Parlament ratificarà els càrrecs.

stats