Cultura 11/02/2017

Oscar Isaac interpretarà al cinema l'espia català Garbo

El projecte 'The Garbo network', que busca finançament a Berlín, explicarà la història de Joan Pujol, agent doble britànic i nazi que va enganyar Hitler

Xavi Serra
1 min
Oscar Isaac a 'Star Wars: El despertar de la Força'

BerlínOscar Isaac, l'actor protagonista del film 'A propósito de Llewyn Davis' i la sèrie 'Show me a hero' i que també interpreta el Poe Decameron del nou 'Star Wars', encarnarà al cinema una de les figures més fascinants de la Segona Guerra Mundial: l'espia català Joan Pujol, àlies Garbo.

La pel·lícula es dirà 'The Garbo network' i encara no té director, però sí un guió escrit per William Wheeler, guionista de la sèrie 'Ray Donovan' i de pel·lícules com 'La gran estafa', del 2006. El projecte s'està presentant aquests dies al Festival de Berlín per captar finançament amb el nom d'Oscar Isaac com a principal ganxo.

Joan Pujol, 'Garbo'

Coneguda pel públic gràcies al documental d'Edmon Roch 'Garbo, l'espia (L'home que va salvar el món)' (2009), la història de Pujol és gairebé increïble. A principis dels 40, Pujol es va oferir als britànics com a espia per lluitar contra els nazis però va ser rebutjat. No es va desanimar, i es va oferir llavors als nazis, que sí que el van acceptar, i es va inventar una complexa xarxa d'espies que va enganyar completament els serveis secrets alemanys.

Reclutat aleshores pels britànics i convertit en agent doble, la seva gran fita va ser fer creure als nazis que el desembarcament dels aliats a Europa tindria lloc al pas de Calais i no a Normandia. Garbo és l'única persona que va ser condecorada pels dos bàndols de la Segona Guerra Mundial amb la Medalla d'Or.

stats