Patrimoni

L'Ajuntament es queda sense la partitura i altres materials de l'àlbum 'Barcelona', de Freddie Mercury i Montserrat Caballé

Sotheby's subhasta sis lots relacionats amb el disc per un total de 211.000 euros, i el límit del consistori era de només 30.000

4 min
La soprano Montserrat Caballé i el cantant de Freddie Mercury interpreten el tema "Barcelona"

LondresEl mite olímpic de Barcelona ja té una altra fita. Aquesta vegada a compte d'un Freddie Mercury gairebé ressuscitat. Però la ciutat no se'n beneficiarà, perquè l'Ajuntament no ha pogut comprar un dels lots que s'han subhastat a Sotheby's aquest dijous, i que contenia la partitura i altres materials originals relacionats amb l'àlbum Barcelona, que Freddie Mercury i Montserrat Caballé van publicar el 1988, un any després que es coneguessin, i amb què van celebrar la seva amistat i els llavors imminents Jocs Olímpics del 1992. El límit pressupostari del consistori era de 30.000 euros, però el comprador que s'ha endut aquest primer lot, el 260, ha pagat 57.150 lliures (66.600 euros). Posteriorment se n'han venut cinc més. En total, la xifra que ha recaptat la famosa casa de New Bond Street dels objectes relacionats amb Barcelona ha sigut de 211.560 euros.

L'esmentat material del primer lot inclou, entre d'altres, un quadern de música de 28 pàgines amb esborranys manuscrits de les partitures de La Japonaise, Zarzuela, Golden boy i Guide me home. I també la lletra manuscrita de Barcelona, escrita en majúscules, en anglès i castellà, en dues pàgines de paper amb el logo dels famosos Town House Studios.

Tres lots més també relacionats amb Barcelona –un vestit fet per al vídeo del 1988, una capsa amb sis partitures i un àlbum de fotografies– s'han venut també, i respectivament, per 57.150 lliures (66.600 euros), 9.525 lliures (11.100 euros) i 22.860 lliures (26.640 euros). Encara un cinquè lot, el del vestit que duia Mercury per sopar amb la Caballé mentre interpretava The golden boy, ha arribat a les 10.795 lliures (12.500 euros). I finalment, el vestit de saló blau que el cantant va lluir amb la soprano per a la publicitat del disc s'ha venut per 24.130 lliures (28.120 euros). Els lots barcelonins només eren sis dels més de 1.500 que van començar a posar-se sota el martell el dimecres al vespre. La subhasta del llegat de Mercury s'allarga sis dies.

Una mostra del material que inclou el lot 'Barcelona'

L'àlbum Barcelona es va llançar el 1988. Els dos artistes es va conèixer un any abans, arran de l'esment que va fer Mercury de la Caballé en una entrevista per a Televisió Espanyola. "Crec que la Montserrat té una veu meravellosa, i a la televisió espanyola vaig esmentar-la un dia [...]. El següent que vaig saber d'ella va ser que em va trucar i em va dir: «Fem alguna cosa junts». Estava completament estupefacte...", recordava Mercury al llibre Freddie Mercury. A life, in his own words [Freddie Mercury. Una vida, en les seves pròpies paraules].

La subhasta ha confirmat totes les expectatives creades. Com va assegurar Oliver Barker, el subhastador de Sotheby's en la introducció de la primera sessió, pocs artistes com el líder de Queen mereixen el qualificatiu "d'icona". El primer lot venut no deixava de ser sorprenent: la porta del jardí de la casa del cantant. I el resultat ja va apuntar que Mercury cotitza a l'alça, perquè de les 11.000 lliures de sortida (12.800 euros) es va arribar als 412.750 (481.000 euros) finals. La porta, un dels primers 59 lots venuts dimecres al vespre, és simbòlicament important, després que esdevingués lloc de pelegrinatge per als fans del cantant quan va morir, el novembre del 1991, i molts hi deixessin missatges de comiat i homenatge.

La barrera del milió

Un esborrany de manuscrit de la lletra de Bohemian rhapsody es va convertir en el primer article de la nit que va superar un preu d'un milió de lliures. En un moment d'entusiasme del subhastador, i davant la bogeria col·lectiva que s'albirava, Oliver Baker va assegurar que, tot plegat, semblava una mena de "bingo un divendres a la nit a Blackpool", un dels llocs tradicionals del joc al Regne Unit.

Sotheby's es va vestir de gala per a la primera gran subhasta amb pertinences de Freddie Mercury 32 anys després de la seva mort. Convidats i licitadors van ser rebuts a la sala de New Bond Street amb xampany –a càrrec de la casa, esclar– i al ritme de la música dels de Queen. També en van gaudir els licitadors telefònics, i fins i tot Baker va intentar reproduir la melodia de We will rock you marcant el ritme amb copets de martell al pòdium.

El piano Yamaha Baby Grand de Freddie Mercury venut a Sotheby's, dimecres al vespre, per 2.03 milions d'euros, un rècord.

Els 1.500 lots d'objectes de Mercury, que pertanyien a Mary Austin, examant i l'amiga més propera del cantant, són una de les vendes d'un sol propietari més grans que s'han vist mai a Sotheby's. Només la superen les subhastes de les col·leccions d'Elton John i Andy Warhol, ambdues l'any 1988. A la venda de dimecres al vespre hi havia un article que era un regal d'Elton John, un dels amics íntims de Mercury. Es tracta d'un anell de Cartier, de diamants i ònix, que es va vendre per 273.050 lliures (318.000 euros). Els ingressos de la venda, així com altres regals d'Elton John a Freddie Mercury que se subhasten, van ser donats a la Fundació Elton John Aids. El cantant va aprofitar l'oportunitat per recordar el seu amic. "Encara avui enyoro el Freddie. Va ser un amic meravellós, més ple d'amor i de vida que ningú que hagi conegut mai... El Freddie i jo vam compartir l'amor per col·leccionar i vam intercanviar molts regals al llarg dels anys".

Abans de la subhasta, més de 140.000 visitants havien visitat l'exposició de la col·lecció personal de Mercury, la més visitada diàriament a Londres des de la mostra de Monet a la Royal Academy, el 1999. En la jornada d'aquest dijous, una de les peces que més han captat l'atenció de públic i licitadors ha sigut el manuscrit amb lletres de la famosíssima Love of my life, que s'ha venut per 260.350 lliures (303.400 euros). El lot 145 incloïa, entre altres elements, tres pàgines d'esborranys de la lletra, escrita a llapis, amb una versió gairebé completa dels dos primers versos. L'altre objecte que ha trencat rècords ha sigut una luxosa jaqueta cerimonial, d'estil militar, creada per a la festa del 39è aniversari de Freddie Mercury, que va tenir lloc a Munic, el 5 de setembre del 1985. S'ha subhastat per 457.200 lliures (532.806 euros).

stats