Cultura 15/09/2011

Un emotiu concert al Palau de la Música homenatja Pau Casals

Coincidint amb el 40è aniversari de l'entrega a Casals de la Medalla de la Pau de l'ONU a la seu de Nova York, on va interpretar l''Himne a les Nacions Unides', la fundació que porta el seu nom va organitzar ahir un concert per homanetjar-lo

Acn
2 min
El concert va començar amb l'actuació de 3 cors al costat de la Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

BarcelonaEl Palau de la Música Catalana va acollir ahir a la nit un sentit homenatge a Pau Casals. L'acte es va celebrar coincidint amb el 40è aniversari de l'entrega al compositor de la Medalla de la Pau de l'ONU a la seu de Nova York, on abans havia interpretat l'Himne a les Nacions Unides que ell mateix havia compost a petició del president Kennedy. Aquesta l'himne va sonar al Palau abans d'un concert dels tres prestigiosos solistes Miklós Perényi, András Schiff i Yuuko Shiokawa. La vídua de Casals, Marta Casals, i el president Artur Mas van protagonitzar dos parlaments i l'acte es va cloure amb El cant dels ocells, amb el públic dempeus. El concert, organitzat per la Fundació Pau Casals, va omplir el Palau amb prop de 2.000 persones. El Cor Jove dels Països Catalans, el Cor Jove de l'Orfeó Català, el Cor de Noies de l'Orfeó Català i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, dirigits per Salvador Brotons, van encetar l'acte interpretant l'Himne a les Nacions Unides.

En acabar el concert, Marta Casals, la vídua del músic i compositor, va pronunciar un llarg discurs amb el qual va recordar la trajectòria del seu difunt marit, la seva defensa irrenunciable de la catalanitat així com dels valors de la pau. Les paraules de Casals van servir, a més, per conèixer els detalls del procés de creació de l'Himne a les Nacions Unides, que va ser un encàrrec directe de l'aleshores president nord americà John Fitzgerald Kennedy. Marta Casals va agraïr la celebració d'aquest acte d'homenatge i va assegurar que "el mestre" s'hauria emocionat amb la interpretació de l'Himne que van protagonitzar el conjunt de corals catalanes dirigides per Salvador Brotons.

Artur Mas va recordar amb emoció les imatges projectades a la sala del discurs de Pau Casals a la seu de les Nacions Unides. Mas, que va qualificar la nit de "gairebé màgica", va expressar que homes com Casals existeixen molt de tant en tant. El seu valor "com a testimoni i com a exemple per a tanta i tanta gent" són, en paraules del president, malauradament poc freqüents. Manllevant unes paraules de l'escriptor Thomas Mann, Mas va afirmar que "la fràgil Catalunya sempre ha necessitat persones que salvessin la seva dignitat; va ser el cas de Pau Casals". En últim terme, Mas va demanar al públic que acompanyés dret la interpretació d'El cant dels ocells. I així va ser. En acabar, el violinista Perényi va deixar a terra el violoncel -el mateix amb què Casals va actuar a Nova York- en senyal d'homenatge, i el Palau va aplaudir llargament dempeus, recordant el cèlebre músic i compositor català.

stats