Memòria Històrica
Cultura 30/12/2011

Un document descriu amb tot detall la primera vegada que Casals va tocar 'El cant dels ocells'

Troben una carta que Joan Alavedra, amic íntim de Pau Casals, va adreçar al director del Liceu i en què explica com el violoncel·lista va decidir interpretar, de nou i en públic, la cançó popular catalana

Sílvia Marimon
1 min
Carta Pau Casals

Barcelona"Com és que aquesta cançó tan nostra, tan vostra, també, mai tocada en aquell instrument (el violoncel), s'havia filtrat en un moment així? Per la meva atracció que va dur-me, no poguent viure a la meva terra, cap a aquesta terra vostra, tan nostra, també, prop del Canigó, que és una muntanya de Catalunya, ja que d'un costat i de l'altre hi ha les mateixes cançons, que vol dir la mateixa llengua i la mateixa raça...". Aquest és un extracte de la carta que Alavedra va enviar al director artístic del Liceu, Rafel Moragas, i que ha trobat l'Associació Memòria i Història Manresa. En la missiva, Alavedra descriu amb tot detall com va ser l'homenatge que l'Ajuntament de Prada va tributar a Pau Casals l'any 1941. En aquell moment, Casals, condemnat a l'exili, vivia a la població francesa de Prada.

Alavedra també descriu com van ser les negociacions prèvies de l'acte benèfic que oferiria Casals, els preparatius, la recepció, el nomenament que va rebre de "Ciutadà d'honor de la Vila"... Però potser la part més emotiva de la carta és la descripció del concert, que va acabar amb unes paraules de Casals: "Nosaltres ploràvem, tots, la pàtria momentàniament perduda".

Segons Alavedra, la sala era plena de catalans, d'espanyols i de gent de Perpinyà, de Mont-Lluís, de Font-Romeu, d'Illa, de Prada...: "Va ser un acte magistral, d'afirmació catalana pura, que serà perdurable en el cor de tots", explicava Alavedra en la seva carta. La documentació l'ha proporcionat el dentista Lluís Willaert. Willaerta era el dentista de Jaume Creus, que havia mantingut una estreta amistat amb Alavedra.

stats