Història
Cultura 15/02/2011

Paul Preston guanya el I Premi d'Història de Catalunya

Citant noms i cognoms, l'historiador detalla les atrocitats de la violència institucionalitzada a la zona nacional

Redacció
1 min

Barcelona'L'Holocaust espanyol. Pautes d'extermini durant i després de la Guerra Civil', de l'històriador britànic Paul Preston, s'ha endut el Premi d'Història de Catalunya Santiago Sobrequés i Vidal. L'assaig, que arribarà a les llibreries el proper Sant Jordi, editat per Editorial Base, és un relat de la repressió que va tenir lloc des del mateix esclat de la Guerra Civil, tant a la zona nacional com a la republicana.

Preston, que ha publicat una llarga llista de llibres sobre la Guerra Civil i el franquisme, cita noms i cognoms i relata les atrocitats a la zona nacional. Una repressió planejada amb la qual els colpistes esperaven "eliminar sin escrúpulos ni vacilación a todos los que no piensen como nosotros". No va ser, però, una violència unilateral. El bàndol republicà, informat de la violència amb la qual actuava el seu enemic, va intensificar la repressió contra els rics, els banquers, els terratinents, els militars i, sovint amb especial crueltat, contra el clergat.

Les dues finalistes d'aquest nou certamen centren la seva investigació sobre el període medieval. 'La construcció naval a la Corona d'Aragó: Catalunya (segles XIII-XV) de Marcel Pujol i Hamelink és un estudi sobre com eren i com es construïen els vaixells a la Catalunya de l'edat mitjana a partir de fonts arqueològiques, documentals i iconogràfiques. 'La carn. Cos i sexualitat a l'Edat Mitjana' d'Albert Toldrà i Vilardell, és un recorregut antropològic per diferents aspectes de la complexa cultura medieval sobre el cos i la sexualitat.

stats