Cultura 25/02/2020

Plácido Domingo demana perdó i accepta "tota la responsabilitat" de les acusacions d'assetjament sexual

Una investigació del sindicat d'artistes dels EUA diu que va tenir “un comportament inapropiat”

Núria Juanico
3 min
El tenor, amb més de 50 anys de carrera, assegura que les relacions eren consentides.

Barcelona“Demano perdó per tot el dolor que he causat i accepto totes les responsabilitats per les meves accions”, ha dit aquest dimarts el cantant Plácido Domingo, acusat d’assetjament sexual per una vintena de dones els últims mesos. A través d’un comunicat emès a l’agència Europa Press, Domingo ha explicat que, després d’haver-se pres un temps per reflexionar, ha entès que, malgrat que no era la seva intenció, “mai ningú s’hauria de sentir d’aquesta manera”. És per això que diu estar compromès amb un canvi positiu en la indústria de l’òpera perquè ningú hagi de tornar a passar per això. “El meu fervent desig és que aquest sigui un espai més segur per treballar, i espero que el meu exemple ajudi els altres a seguir els meus passos”, assegura el tenor (ara baríton).

El comunicat de Domingo arriba l'endemà de la sentència al productor cinematogràfic Harvey Weinstein –que aquest dilluns va ser declarat culpable d’abusos sexuals i violació– i el mateix dia que ha sortit a la llum una investigació de l'AGMA, el sindicat que representa els artistes musicals dels Estats Units, sobre la figura del cantant. Segons aquesta investigació, publicada per The Associated Press, Domingo va tenir “un comportament inapropiat” al llarg de la seva carrera que “va des de coquetejos fins a insinuacions sexuals dins i fora del lloc de feina”. Entre el setembre i el desembre passat, els advocats contractats pel sindicat van entrevistar 55 persones. D’aquestes, 27 van dir que havien experimentat o presenciat un comportament sexualment inapropiat per part de l’artista entre els anys 90 i el 2000, mentre que 12 van assegurar que eren conscients de la seva reputació i que aquesta era coneguda per les companyies. Al seu comunicat, Domingo es mostra comprensiu amb “les companyes que es van sentir prou còmodes per parlar”. “Entenc ara que algunes d’aquestes dones poguessin tenir por d’expressar-se honestament perquè els preocupava que fer-ho afectés les seves carreres”, admet.

El tenor s’expressa així mesos després que sortissin a la llum les primeres denúncies per assetjament sexual que van precipitar la cancel·lació d’algunes de les seves actuacions arreu del món i la dimissió del tenor com a director general de l’ Òpera de Los Angeles. Aquesta institució va iniciar també una investigació –que encara no ha conclòs– al voltant del tenor. De moment, els teatres europeus mantenen les actuacions programades de l’artista, que té previst participar al maig al Festival d’Úbeda, el Teatro de la Zarzuela i el Teatro Real. També es mantenen les seves actuacions a la Staastoper d’Hamburg, a Lucerna (Suïssa), Minsk (Bielorússia) i Moscou (Rússia). En paral·lel, el Palau de les Arts de València ha anunciat que estudiarà les declaracions del tenor i prendrà una decisió sobre la relació que manté amb l’artista “en coherència amb els valors ètics de la institució”.

El 13 d’agost, nou dones van assegurar a The Associated Press que Domingo les havia assetjat sexualment la dècada dels anys 80. A aquestes acusacions se’ls van sumar 11 dones més que també van afirmar que l’artista les havia assetjat. En un primer moment, Domingo ho va negar tot i es va defensat dient: “La gent que em coneix i que ha treballat amb mi sap que no soc algú que intencionadament faci mal als altres o els ofengui o els faci sentir malament. No obstant això, reconec que les normes i els estàndards que avui ens jutgen (i així ha de ser) són molt diferents de com eren en el passat. Tinc el privilegi de tenir 50 anys de carrera en el món de l’òpera i continuaré mesurant-me amb els estàndards més alts”.

stats