MÚSICA
Cultura 01/05/2013

Un PopArb amb accent rock

El Petit de Cal Eril, La Iaia, Standstill i Espaldamaceta presentaran nou disc al festival

Laura Serra
3 min

BarcelonaEl PopArb ha afinat les guitarres. La pròxima edició del festival, que se celebrarà els dies 28 i 29 de juny a Arbúcies (la Selva), serà "més roquera", anunciava ahir Anna Cerdà, la codirectora juntament amb Marc Lloret d'un certamen que arriba a la novena edició amb una bona salut de ferro. "La nostra missió és demostrar que l'escena catalana, que a vegades es presenta reduïda, monolítica, és més ampla del que sembla", deia.

Per això, entre els 26 grups que passaran pel festival de referència de música independent feta a casa nostra hi ha petites perles i descobriments que "interpel·len l'espectador perquè conegui noves propostes". I per això mateix, tot i que tenen nou disc, no hi ha rastre de Manel al cartell: "Hi ha propostes artístiques que s'escapen de la nostra estructura. I això és bo. No pot ser que la màxima aspiració sigui actuar al PopArb, sinó passar a una dimensió més gran. A més, nosaltres volem eixamplar marges, més que no pas subratllar el que ja se sap: que Manel són un gran grup, han fet un gran disc i faran una gran gira", explicava Cerdà.

La majoria de grups programats arriben al PopArb amb un disc nou o a punt de sortir del forn. L'atractiu és descobrir-ne els directes amb la màxima proximitat. És el cas d'El Petit de Cal Eril, Delafé y las Flores Azules, Inspira, Oliva Trencada, Sénior i el Cor Brutal, La Iaia i Standstill. El festival aposta també per artistes que han consolidat la seva trajectòria, com Pau Vallvé i Quart Primera, i els veterans La Habitación Roja. També defensen els que s'han atrevit a fer un gir: Espaldamaceta i el seu disc electrificat, o el trio de Maria Rodés, Martí Sales i Ramon Rodríguez, que presenten el disc Convergència i Unió . En el capítol de propostes que volen descobrir al gran públic hi ha des dels Bremen als formidables Za!, passant per formats i estils tan diversos com Univers, Súper Gegant, Santa Rita, Salvaje Montoya, Ocellot, Miquel Serra, i xous únics com Joan Colomo reinventant la radiofórmula, Bruno Sokolowicz punxant i Els Nens Eutròfics d'en Pedrals.

"El pressupost és la part més creativa del festival. És de 180.000 euros, un 15% menor que l'edició passada. És un any complicat", deia Cerdà. El 75% són recursos propis i només el 25% són ajuts de l'Ajuntament d'Arbúcies i, confien, l'ICEC i la Diputació de Girona.

3 preguntes a Anna Cerdà: "Aquest any tocarem os, estem al límit"

El festival rebrà un 15% menys d'ajuts públics, però no pot compensar aquesta caiguda perquè no pot créixer. Encara és sostenible?

Aquesta edició tocarem os. Hem arribat al límit. Tenim un equip implicat i uns artistes que fan un sobreesforç, per això hem pogut reduir despeses i equilibrar uns ingressos menors. Però l'edició que ve, la desena, ens haurem de pensar què fem.

Quines opcions valoreu?

Passar de ser un festival de petit format a un festival mitjà. Ara venem menys de 2.000 abonaments, vénen unes 5.000 persones en dos dies. Si el públic i els patrocinadors són la nostra principal font de finançament, haurem de demanar-los que ens ajudin més.

¿El PopArb podria fer concerts durant l'any o sortir d'Arbúcies?

Són projectes que tenim en ment, però amb la crisi costen d'arrancar. Seria possible fer més concerts si tinguéssim una infraestructura. La reconversió de les Naus Ayats en un centre d'arts escèniques està aturada. Això ens obria un món de possibilitats. Per ara, l'equip, que és molt petit, està centrat en el festival.

stats