Cultura 10/09/2019

Carme Portaceli s'acomiada del Teatro Español de Madrid i es defensa: "Mai he sigut sectària"

El nou govern municipal del PP cessa la directora artística valenciana

Laia Forès
1 min
Carme Portaceli durant la presentació de la nova temporada del Teatro Español aquest dimarts.

MadridLa directora artística del Teatro Español de Madrid, Carme Portaceli, s'ha acomiadat públicament aquest dimarts durant l'acte per presentar l'arrencada de la nova temporada teatral. A finals de mes deixarà el càrrec perquè el nou govern municipal de la capital espanyola, ara en mans del PP, ha decidit no renovar el seu contracte. Durant l'acte, en què ha llegit molt emocionada una carta de comiat, Portaceli ha assegurat que no s'esperava el seu cessament i ha defensat la seva gestió. "He treballat per crear un teatre integrador. Mai he sigut gens sectària", ha subratllat.

Sota la seva direcció, el Teatro Español ha passat d'una ocupació mitjana del 32% el 2016 al 75% el 2019 i ha doblat els ingressos fins a gairebé 1,5 milions del 2018. La valenciana, que ha desenvolupat gran part de la seva carrera artística a Catalunya, ha lamentat que no la renovin. "Tres anys per desenvolupar un projecte cultural és poc temps".

Portaceli va ser nomenada directora artística el setembre del 2016, quan Manuela Carmena presidia l'Ajuntament de Madrid, després de ser escollida mitjançant un concurs públic. Tenia contracte per a tres anys –que finalitzen a finals de setembre– renovables a tres anys més. Però la nova regidora de Cultura, Andrea Levy, vol "un canvi de rumb" per al teatre, segons Portaceli. "El respecto i ja està", ha dit. La valenciana ha explicat que Levy li va trucar el 2 de setembre per comunicar-li que no seria renovada. Amb tot, la directora artística del Teatro Español ha assegurat que tot i ser "una decisió política" considera que "no hi ha hagut raons ideològiques".

stats